Két belga embercsempész letartóztatását indítványozta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Rendőrség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a hétvégi ügyeleti  tevékenysége során letartóztatását indítványozta annak a két belga férfinak, akik 17 illegális határátlépő csempészésében működtek közre.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 1400 km-t vezetve 2021. december 3. napján, dél körül érkeztek egy kisbusszal Mórahalom külterületére. A férfiak az ismeretlen megbízóik utasításait követve felvettek a járműbe 17, magát szír állampolgárságúnak valló személyt, akiket a megbízók juttattak át illegálisan Magyarország területére. A férfiak ezután Ausztria irányába indultak, de röviddel ezt követően a rendőrök igazoltatták, előállították és őrizetbe vették őket.

Az embercsempészek utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a két férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésein a mai napon fog dönteni.