Két ügyben három embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség indítványozta annak az albán, moldáv és magyar férfinak a letartóztatását, akik hétfőre virradóra 18 illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészésében működtek közre.

A megalapozott gyanú szerint a moldáv férfi 2021. szeptember 20. napján, éjjel 3 órakor Ásotthalom külterületén vett fel az általa vezetett osztrák honosságú autóba 12 – magát afgán állampolgárnak valló – személyt. A gyanúsított magyar társa előfutóként segített abban, hogy az esetleges rendőri ellenőrzéseket észlelve és azokat kikerülve jussanak el Nyugat-Európába. Röviddel az indulást követően azonban a rendőrjárőr ellenőrizte őket, a gyanúsítottakat őrizetbe vették, míg az illegális határátlépőket előállították.

Még ugyanezen a napon – a fenti intézkedéssel szinte egyidőben -, a kiszombori határrendészeti kirendeltség járőrei megállították az albán férfi által vezetett személygépkocsit is. A gyanúsított a rendőri intézkedés alól kivonta magát, a járműből kiszállva elszaladt. A rendőrök azonban rövid üldözést követően elfogták. A gépkocsi átvizsgálása során az utastérben 4, míg a csomagtérben további 2 – magát szír állampolgárnak valló – személyt találtak és állítottak elő.

A gyanúsítottak által szállított személyek a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel nem rendelkeztek, őket illegálisan juttatták át Magyarország területére az eljárás során ismeretlenül maradt embercsempészek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

Az ügyészi indítványok tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója dönt.