Tíz évre ítélték a testvérét meggyilkoló mórahalmi férfit

Rendőrség

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Törvényszék első fokon azt a mórahalmi férfit, aki tavaly leszúrta öccsét, majd a haldokló áldozatra rágyújtotta a házat.

A bíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 22 éves vádlottat.

Tavaly január 4-én éjjel 2 óra után az ittas vádlott felkereste 17 éves öccsét Mórahalmon. A testvérek vitatkozni, majd dulakodni kezdtek. A fiatalabb fivér egy késsel megsértette bátyja kezét. A jóval erősebb vádlott elvette tőle a kést, majd hátba szúrta. A vádlott ezután az udvarról benzint hozott, szétlocsolta a házban és a melléképületben, majd meggyújtotta. A két épület szinte teljesen leégett. A vádlott hazament, másnap a rendőrök vették őrizetbe.

Az eljárás során a történteket többféleképpen magyarázó vádlott írásbeli vallomásában azt állította, hogy az események egy részére nem emlékszik, de kétszer járt a házban, és veszekedtek a fiatalabb fiú drogozása miatt. Másodjára már ittasan tért vissza, újra összeszólalkoztak, öccse késsel támadt rá, meg is vágta a kezét, dulakodni kezdtek, majd egyszer a fiatalabb fiú felkiáltott, hogy megszúrta. A későbbiekre már nem emlékszik, de azt is elismerte, hogy felgyújtotta a tanyát. Leírta azt is, véletlenül szúrta meg az öccsét, és nagyon bánja testvére halálát.

A szakértői vélemény szerint a fiatal férfi még legalább 15 percig élt a tűz keletkezése után. Halálához a vérveszteség mellett a füstmérgezés is hozzájárult. Az áldozat korábban amfetamint fogyasztott.

Gaudi Tibor bíró az indoklás során kifejtette, a védelem álláspontjával szemben nem állapítható meg, hogy a vádlott legkésőbb a kés elvételét követően jogos védelmi helyzetben volt. Nem volt bizonyítható, hogy az áldozat a tűz meggyújtásakor eszméleténél volt-e, és az sem, hogy a vádlott ekkor tudta, hogy öccse életben van.

Az ügyészség eltérő minősítés és súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést.