Letartóztatásban marad a beteghordóra támadó férfi

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék letartóztatást fenntartó határozatát annak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő, középkorú elkövetőnek az ügyében, akit a Szolnoki Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt nem jogerősen 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A férfi ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2020 áprilisában a büntetés-végrehajtási intézetből szabadulásának napján COVID-19 vírus tüneteivel a szolnoki Hetényi Géza Kórház járványrészlegén agresszíven viselkedett az egészségügyi dolgozókkal, majd az őt figyelmeztető beteghordót ököllel próbálta megütni, aki azonban az ütés elől ellépett, a renitens férfit a földre fektette, majd a biztonsági szolgálat segítségével lefogta a rendőrség helyszínre érkezéséig.

A beteghordó a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint közfeladatot ellátó személynek minősül, ezért speciális törvényi védelemben részesül.

A Szolnoki Járásbíróság elsőfokú ítélete ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést felmentés, illetve a kiszabott büntetés enyhítése érdekében.

Jelenleg az ügyben a Szolnoki Törvényszék előtt folyik a másodfokú eljárás.

A törvényszék a vádlottal szemben alkalmazott letartóztatás indokoltságát felülvizsgálta és azt továbbra is fenntartotta, mely döntés ellen a vádlott és védője fellebbezéssel élt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ezen fellebbezésekkel összefüggésben kifejtette, hogy azokat alaptalannak ítéli, mert a többszörösen büntetett előéletű, újabb szabadságvesztés büntetéssel büntetendő bűncselekményét, három korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt megvalósító terhelt esetében a bűnismétlés veszélye fokozott, ezért vonatkozásában a letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedéssel az eljárás céljai nem biztosíthatók.

A Szegedi Ítélőtábla osztotta a fellebbviteli főügyészség indítványát, a kényszerintézkedés tárgyában bejelentett fellebbezéseket alaptalannak ítélte és a törvényszék határozatát helybenhagyta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szolnoki Törvényszék hoz döntést.