Libanoni embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Makói Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a  férfinak a letartóztatását, aki segítséget nyújtott öt palesztin állampolgárnak abban, hogy Magyarország határát illegálisan átlépjék.

A gyanú szerint a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség munkatársai 2019. december 9-én, hajnalban, a vadkamera jelzése alapján, ellenőrzés alá vontak öt, magukat palesztin állampolgárnak valló személyt, köztük két gyereket. A személyek Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Az igazoltatás során gépjárművel megérkezett a németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező gyanúsított. Őt az intézkedő rendőrök előállították, majd megállapították, a gyanúsított feladata lett volna, hogy az ország területére illegálisan belépő öt főt a járművébe felvegye, és Nyugat-Európába szállítsa.

A járási ügyészség a több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére, a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte. A végzés nem végleges, az ellen a gyanúsított illetve védője fellebbezést jelentettek be, szabadlábon történő védekezés érdekében.