Megszaporodhatnak a bűntények mindenszentek idején

Rendőrség

Közeleg a halottak és mindenszentek napja. A temetőkben és azok környéken az elkövetkező néhány napon jelentősen megnövekszik a forgalom, amely sajnos vonzhatja azokat az embereket is, akik ilyenkor a zsúfoltságot és óvatlanságot jogsértések elkövetésére próbálják kihasználni.

A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve, fokozott jelenléttel és figyelemfelhívással akarja a bűncselekményeket megelőzni. Ennek érdekében tartottak konzultációt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért szervezet munkatársai 2017. október 27-én, Debrecenben.

Az egyeztetésen Bak István rendőr alezredes ismertette azokat a legjellemzőbb jogsértéseket, amelyek ezekben a napokban előfordulhatnak a temetőkben és azok környékén. A Bűnmegelőzési Osztály munkatársa kitért azokra a körülményekre is, amelyek lehetőséget teremtenek az elkövetők számára a cselekményük végrehajtására.

Az alezredes kérte a polgárőröket, hogy szolgálatuk ellátása során ők is hívják fel a temetőkbe látogatók figyelmét az alábbiakra:

–     a gépjárművekben ne hagyjanak jól látható helyen értéktárgyakat, a jármű ajtajait, és ablakait mindig zárják le,

–     kerékpárjukat az arra kijelölt helyen, lezárt állapotban tárolják,

–     lehetőség szerint kerüljék a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközöket,

–     idős hozzátartozóikat rövid időre se hagyják magukra,

–     kerüljék a nagycímletű fizetőeszköz használatát a virágárusoknál,

–     kézitáskájukat zárt állapotban, szorosan fogják magukhoz,

–     pénztárcájukat, telefonjukat, irataikat lehetőleg kabátjuk belső zsebében tartsák!

A rendőrség munkatársa az áldozattá válás elkerülésének egyszerű lehetőségeit tartalmazó szóróanyaggal is ellátta a polgárőröket, azzal a céllal, hogy azokat a megemlékezők részére adják át.