Deficites vállalkozása miatt fogott vadkender termesztésbe

Rendőrség

A férfi és társa ellen a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.
Az I. r. vádlott 2013-ig műanyag nyílászárók gyártásával és forgalmazásával foglalkozott, azonban a vállalkozás nem hozott elég hasznot számára.

A férfinak téglás külterületén volt egy tanyája, ezért 2013. év végén elhatározta, hogy vadkendert fog termeszteni és azt értékesíti.

Az I. r. vádlott Ausztriában vásárolta meg az ültetvény kialakításához szükséges magokat, a termesztés technológiáját pedig internetes oldalakról ismerte meg. A téglási férfi a tanyáján egy földalatti pincerendszert épített ki, amelyet felszerelt a szükséges lámpákkal és szellőztető berendezésekkel.

A rendszer működtetéséhez szükséges áramot egy ún. méretlen kábelen keresztül jogosulatlanul vételezte.

Az I. r. vádlott 2016. év elején a kifejlett vadkendert szárítás után 0,5 kg-os adagokba csomagolta abból a célból, hogy azt ismerősein keresztül értékesítse.

Az értékesítés fázisában került kapcsolatba 2016. tavaszán gyerekkori ismerősével, a II. r. vádlottal. A két férfi megállapodott abban, hogy az I. r. vádlott által termesztett vadkendert a II. r. vádlott fogja tőle megvásárolni.

A nyomozó hatóság 2016. május 18-án az esti órákban az I. r. vádlott téglási tartózkodási helye előtt, az utcán tetten érte a II. r. vádlottat, aki egy műanyag dobozban közel fél kilogramm szárított vadkendert vett át az I. r. vádlottól.

Az eljárás során az I. r. vádlott tanyáján lefoglalták a 224 tőből álló ültetvényt, valamint a 10 db előre kicsomagolt vadkender-törmeléket, illetve a II. r. vádlottól az általa átvett marihuánát.

A vadkender hatóanyaga a hatályos jogszabályok értelmében kábítószernek minősül.
Az I. r. vádlott a jogellenes áramvételezéssel közel 4 millió forint kárt okozott az energia szolgáltatónak, amely nem térült meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a jelenleg házi őrizetben lévő I. r. vádlott ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és lopás bűntette, a lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt álló II. r. vádlott ellen kábítószerre elkövetett kábítószer-birtoklás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban fegyház és börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá az I. r. vádlottat érintően indítványt tett a lopással az
energia szolgáltató sértettnek okozott kár megtérülése érdekében vagyonelkobzás elrendelésére.

A vadkender ültetvényről készült videó- és fényképfelvételek az alábbi linken tekinthetők meg.