Az internet veszélyeiről gyerekeknek

Rendőrség

Az internet veszélyeiről tartott előadást egy hajdúszoboszlói általános iskolában Karácsony Béla r. százados iskolai bűnmegelőzési tanácsadó.
Hajdúszoboszlón, a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolában tartott előadást 2017. március 1-jén Karácsony Béla r. százados a 7. osztályos tanulóknak. Az interaktív órán a diákok felvilágosítást kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel tudják megvédeni magukat attól, hogy a világhálón bűncselekmény áldozataivá váljanak, továbbá szó esett a közösségi alkalmazások rejtett veszélyeiről. A százados olyan témákat érintett, mint a közösségépítés veszélyei az interneten, a fényképek szerepe az áldozattá válásban, a személyes adatok kezelése, a zaklatás. A gyerekek aktívan bekapcsolódtak az előadás menetébe, megosztották tapasztalataikat, elmondták véleményüket egy-egy kérdés kapcsán.

Napjainkban egyre fontosabb a gyermekek védelme az internet káros tartalmaival szemben. A felnövekvő nemzedék otthonosan mozog a világhálón, azonban egyre többször találkozhatunk megtévesztő, hamis, erkölcsi és szellemi fejlődésre káros tartalmú weboldalakkal. A gyermekek védelmét legjobban a szülői felügyelet szolgálhatja, valamint rendelkezésre állnak egyéb szűrőprogramok is, azonban a technikai megoldások teljes mértékben nem helyettesíthetik a szülői felügyeletet. A káros weboldalak elkerülése érdekében fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek Internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára hasznosak, káros tartalmaktól mentesek.