A nyugdíjáért verték halálra – jön az ítélet

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2016.10.05-én 11:30 órától határozatot hirdet V. János + 1 fő emberölés bűntette ügyében.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 májusában V. János I.r. vádlottat és N. Sándor II.r. vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett emberölés bűntettében. Ezért a bíróság I.r. vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság II.r. vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 25 év után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért, II.r. vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 72 éves sértett, dr. O. János visszavonultan élt Hajdúsámson-Sámsonkerti házában, házába nem engedett be senkit. A környéken köztudomású volt, hogy magas nyugdíja van, és hogy rendszeresen iszik. Többször jártak házában tolvajok, sok mindent elvittek tőle, de ő ezt állapota miatt nem tudta meggátolni.2013. augusztusában I. és II.r. vádlott ismeretlen társukkal azért mentek a sértett házába, hogy különböző értékek mellett megszerezzék a nyugdíját. A II. r. vádlott korábban már többször lopott a sértett házából. Arra számítottak, hogy a sértettet leittasodva találják, így észrevétlenül be tudnak osonni. A két vádlott a kerítésen átugorva a nyitott ajtón ment be a házba, az emeleti hálószobában, a párna alatt egy műanyag dobozban meg is találták a férfi nyugdíját. A lépcsőn lefelé éppen készültek elhagyni a házat, amikor a földszinti mosóból eléjük lépett a házigazda, aki próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát. Dulakodni, lökdösődni kezdtek, a vádlottak többször is ököllel ütötték meg. Az udvarra kijutva a sértett egy bő méteres akáckarót húzott ki a földből és azzal próbálta ütlegelni a betolakodókat. Az ismeretlen férfi – aki a vádlottak szerint a legbrutálisabban bántalmazta az idős férfit – azonban kicsavarta kezéből a karót és a sértett fejét, nyakát kezdte el ütni vele. A sértett a földre zuhant, a vádlottak pedig addig rúgták, amíg a férfi hörgő hangot nem hallatott. A sértett láthatóan komoly sérüléseket szenvedett, erősen vérzett, ezért az ismeretlen elkövető ráhúzta pólóját a fejére, egy dróttal rákötözte, és próbálta odébb húzni az udvaron, hogy az utcáról ne vegyék észre. Ez nem sikerült, így a támadók a haldokló sértettet hátrahagyva elmenekültek. Kora délután az ebédet hordó nő fedezte fel a földön fekvő, mozdulatlan férfit, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.