Nagyberuházásokból csaltak milliókat

Rendőrség

Egy román állampolgár férfi és nő 2014. első negyedévében milliókat csalt ki magyarországi nagyberuházások megrendelőitől – olvasható a megyei főügyészség közleményében.

Módszerük az volt, hogy hamis útlevéllel magyarországi székhellyel gazdasági társaságot alapítottak, melynek a nevére 11 pénzintézetnél nyitottak bankszámlát, illetve magánszemélyként egy további banknál devizaszámlát hoztak létre, illetve Szlovákiában céget vásároltak, s Csehországban és Szlovákiában is nyitottak számlát.

A vádlottak ismeretlen bűntársa pedig szintén hamis útlevéllel nyitott Magyarországon devizaszámlát.

Az ismeretlen bűntárs a számlanyitásokat követően 2014. január, február és március hónapban közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőket keresett meg telefonon és közölte, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott, az elvégzett munka ellenértékét az általa megjelölt bankszámlaszámra szükséges átutalni.

Ennek megerősítésére a kivitelezők nevével visszaélve e-mail üzenetet küldött a sértetteknek, amelyben feltüntette a vádlottak által nyitott bankszámlát.

A vádlottak összesen 7 sértett vonatkozásában alkalmazták a fenti módszert, 4 sértett esetében 545.202.672,- Ft kárt okoztak, amelyből lefoglalás és kiadás útján 129.037.633,- Ft megtérült.

3 sértett vonatkozásában 319.495.215,- Ft összegben kísérelték meg a csalást az összegek nem kerültek jóváírásra a vádlotti bankszámlákon.

Az ismeretlen bűntárs a jogtalanul megszerzett pénz eredetének leplezése érdekében az összegeket rövid időn belül átutalta a csehországi és szlovákiai számlákra, amelyekről a román nő Prágában 420.000,- €-t, Pozsonyban pedig 475.000,- €-t vett fel.

A tényleges kárt szenvedett 3 sértett az eljárás során kérte az okozott kára megtérítését.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen különösen jelentős kárt okozó csalás, különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában börtönbüntetés kiszabását és mellékbüntetésül közügyektől eltiltás alkalmazását indítványozta, ezen túlmenően indítványt tett arra, hogy a Debreceni Törvényszék 3 sértett polgári jogi igényének adjon helyt.