Fakivágás

WWF: nagy baj lesz a kormány által legalizált erdőirtásokból

Ország

Egy Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint mostantól gyakorlatilag bárhol lehet ezentúl fakivágásokat végezni Magyarországon, és ez alól a védett területek sem mentesülnek.

A WWF Magyarország Facebook-posztjában felhívja a figyelmet a rendelet értelmetlenségére és lehetséges veszélyeire.

“A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen”

– írja a szervezet.

A WWF szerint az új előírásoknak közvetlenül nincs szerepe a tűzifahiány mérséklésében, miközben lemondunk természetes erdeink helyreállításáról a védett területeinken.

“Példátlanul kockázatos lépésnek tartjuk a fakitermelés fokozását. A jó természeti állapotú erdőterületek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. A fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá”

– foglalta össze észrevételeit a szervezet.