Varga Judit: politikai nyomásgyakorlás a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás

Ország

Ismét bebizonyosodott, hogy politikai nyomásgyakorlásról van szó az európai uniós alapértékek sérülésének veszélye miatt Magyarországgal szemben megindított, hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárás esetében – közölte az igazságügyi miniszter kedden Brüsszelben, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy egyes országcsoportoknak nem célja az egyértelműen politikai eljárást lezáró szavazás megtartása. Céljuk az elhúzódó állapot fenntartása, mivel belpolitikai népszerűséget lehet szerezni azzal, ha egyes közép-európai államok kritikája politikai napirenden marad. A Magyarországgal szembeni eljárás emellett elvonja a figyelmet bizonyos tagállamok belpolitikai problémáiról is. A jogi érveknek vége szakadt, Magyarország az eljárás mihamarabbi lezárását javasolja – emelte ki.

Elmondta, Magyarország erre ígéretet kapott Angela Merkeltől, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárjától. Ha azonban a tagországok a közeljövőben nem hajlandók tisztességes eljárásban az ügy lezárását jelentő szavazásra, Magyarország számos konkrét példa felsorolásával fogja felhívni a figyelmet a kettős mércére “ebben a politikai boszorkányüldözésben” – húzta alá.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az Európai Tanács júliusban tárgyalt az uniós költségvetéshez kapcsolódó politikai feltételrendszerről. Mint közölte, a tagállami vezetők egyértelművé tették, hogy nem jogállamisági feltételrendszert akarnak, hanem a jogállamiságot mint előfeltételt tartják fontosnak. Felhívta a figyelmet, hogy a csomag megbonthatatlan. Azok, akik ettől eltérőt szeretnének, veszélyeztetik ezt az érzékeny kompromisszumot. Rossz útra vezet az, ha egyesek kiszakítanak belőle elemeket, vagy megpróbálják azt másként értelmezni – tette hozzá Varga Judit.