Arzént és higanyt tartalmazó bébiételt vontak ki, ne adjon belőle a babának!

Ország

A cseh hatóság higanyt és arzént mutatott ki Hamánek márkájú bébiételben – tájékoztatott honlapján a Nébih.

A zöldségekkel és burgonyával gazdagított tonhalas termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak. A vizsgálat eredményéről az érintett tagállamok a RASFF-on keresztül értesültek.

A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai cégekkel, és megbizonyosodott arról, hogy a vállalkozások mindegyike kivonta a forgalomból a terméket.

A gyors intézkedésnek köszönhetően a kereskedelemben már nem elérhető a hiányos jelölésű 2019-es gyártás. A gyártó mindeközben további Hamánek tonhalas termékét is kivonta a forgalomból.

A termékek adatai:

Bébiétel Hamánek – Tonhal zöldséggel és burgonyával PT 190g – 5 hó

Bébiétel Hamánek – Tonhal vöröslencsével és pennével PT 190g – 10 hó

RASFF referenciaszám: 2019.3598

A termékek adatai:

Bébiétel Hamánek – Tonhal zöldséggel és burgonyával PT 190g – 5 hó

Bébiétel Hamánek – Tonhal vöröslencsével és pennével PT 190g – 10 hó

RASFF referenciaszám: 2019.3598

A cseh hatóság kockázatbecslése szerint a Hamánek tonhalas bébiételekből az ajánlott fogyasztási mennyiség maximum 1 üveg/hét, ezért a cég leveszi termékeit a polcokról és kiegészíti azok címkéjét a fenti információval.

Hamanek_bebietel

A higanyról és az arzénról

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek.

Az arzén vegyületei szinte mindenütt megtalálhatóak, pl. talajban, természetes vizekben, így élelmiszereinkben is. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jut a környezetbe. A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz az európai felnőtteknél.