Kövér László

Beperelték Kövér Lászlót, mert nem hagyja dolgozni az újságírókat

Ország

Bepereli Kövér László házelnököt és az Országgyűlés Hivatalát az Azonnali.hu, mert szerintük Kövér jelentősen korlátozta a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit, mikor lehetetlenné tette, hogy spontán interjút készíthessenek az újságírók a politikusokkal a parlamentben. Az Azonnali szerint „a házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná”.

Ráadásul a médiaszolgáltatókat a médiatörvény kifejezetten kötelezi is arra, hogy a közérdeklődésre számot tartó ügyekről kiegyensúlyozottan tájékoztassanak. Ennek a követelménynek nagyjából lehetetlen megfelelni, ha egy, az ülésteremtől távol eső kietlen folyosóra száműzik az embert

– írják.

Azt is hozzáteszik, az olvasóknak is joguk van a tájékozódáshoz és a tájékoztatáshoz, ami szintén sérül, ha az újságírókat ellehetetlenítik abban, hogy a parlamenti képviselőket a munkahelyükön közügyekben kérdezzék.

Az Azonnali próbált külön engedélyt kérni a sajtóirodától – amire az új szabályzat lehetőséget ad –, de nem kaptott engedélyt, ezért hétfőn beperelték az Országgyűlés Hivatalát és magát a házelnököt, Kövér Lászlót is.