A Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára országos versenyt hirdettek

Ország

Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő címmel országos történelmi versenyt hirdetett általános iskola felső tagozatosainak és középiskolásoknak a Soproni Tankerületi Központ a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából – tájékoztatta a központ az MTI-t.

A verseny célja, hogy a két kategóriában versenyző diákok minél bővebb ismereteket szerezzenek az 1980-as évek magyar és egyetemes történelméről, mindennapjairól, kiemelten az 1989-es rendszerváltásról és a Páneurópai Piknik eseményeiről.

A középiskolások kilencedik, tizedik és tizenegyedik osztályos diákjai május 15-ig jelentkezhetnek a megmérettetésre háromfős csapattal, a verseny honlapján, a pptv.hu weboldalon.

Az első és a második forduló lebonyolítása online történik, a döntőt szeptember 27-én Sopronban tartják. Az első fordulóban egy online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata május 16-án. A továbbjutók a második fordulóban esszében fogalmazhatják meg gondolataikat adott témák és szempontrendszer alapján május 31-ig.

A döntőbe tíz csapat kerül, akiket vendégül látnak a soproni önkormányzat által a Páneurópai Piknik évfordulójára szervezett augusztusi programsorozat legfőbb eseményein. A verseny első három helyezett csapata háromnapos berlini utazást és további nyereményeket kap.

Az általános iskola felső tagozatos diákjai egyénileg, vagy háromfős csapatokban jelentkezhetnek május 17-ig, kézzel készített rajzzal, festménnyel, makettel, képregénnyel vagy bármilyen más technikával kidolgozott alkotással, amelyen keresztül egy-egy momentumot, hangulatot vagy emléket ragadnak ki a nyolcvanas évekből. A beküldési határidő május 31.

Az alkotásokat augusztus 17. és 19. között véleményezi a zsűri, majd a Liszt Központban fogják kiállítani. A legjobb műveket nyereményekkel díjazzák, s az első három helyezett meghívást kap a középiskolásoknak szóló verseny döntőjére.