Nagyvárad is segíti Debrecent az Európa Kulturális Fővárosa címért

Kultúra

Néhány napja együttműködési szándéknyilatkozatot irt alá a romániai Bihardiószegen Papp László debreceni és Mados Attila diószegi polgármester. A részletekről a debreceni önkormányzat tájékoztatta portálunkat:

Papp László, Debrecen polgármestere – mint a Fidesz politikusa – 2016. május 26-án Bihardiószegen, Nagyváradon és Szentjobbon tett látogatást, melynek célja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi polgármester-jelöltjeinek támogatása volt a június 5-ei romániai helyhatósági választást megelőzően.

Papp László Nagyváradon Huszár István alpolgármester társaságában magyar nemzetiségű oktatási intézményvezetőkkel folytatott beszélgetésen vett részt. A polgármester többek közt elmondta, hogy Debrecen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, s ennek kapcsán a város nyitott arra, hogy egyes vonatkozásokban Nagyváradot is bevonja ebbe a projektbe. Ugyancsak együttműködne a két város a Latinovits Színház kivitelezésének – határ menti együttműködés keretében remélt – befejezését követően például színészképzésben.

13315500_1025253147557326_5390962013064673634_n-435x580

Szentjobbon a helyi RMDSZ-es polgármester-jelölttel, Zatykó Jácinttal együtt Papp László egy alapítványi fenntartású, a katolikus egyház által támogatott gyermekotthont látogatott meg.

Debrecen egykori „szőlőskertjében”, Bihardiószegen Mados Attila polgármesterrel együtt tekintette meg Papp László a felújított Zichy-kúriát, melyben a helyiek európai uniós támogatással  községi könyvtárat és mezőgazdasági-szőlész-borász kiállítást rendeztek be. A látogatás programjában egy szőlészet meglátogatása is szerepelt. A két polgármester szándéknyilatkozatot is aláírt arról, hogy Debrecen segítséget nyújt a régi bakator szőlőfajta telepítésének Bihardiószegen való erősítéséhez. Debrecen megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy a város miképpen vásárolhatna szőlőterületet a partiumi településen, illetve azt, hogyan lehetne a bakator szőlőfajtát hungarikummá nyilváníttatani.

Válaszadó: debreceni polgármesteri hivatal