Szép estéket, Magyarország! Országos évadnyitó színházi gálaest

Kultúra

A Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját. Több ideiglenes játszóhely, viszontagságos körülmények után 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit a Szkalnitzky Antal építész tervei alapján készült Kossuth utcai épület. A megnyitóra Jókai Mór írt Prológot, melyet felesége, Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház művésznője szavalt el, aki ezen az ünnepélyes esten Gertrudist játszotta a Bánk bán díszelőadásában.

Jókai Mór Prológja is elhangzik a Csokonai Színház Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén, amellyel kezdetét veszi az ünnepi évad. Az augusztus 29-én 17 órától kezdődő esemény nem csupán a teátrum másfél évszázadának kiemelkedő korszakait, neves igazgatóinak és színművészeinek emlékét idézi meg, hanem ízelítőt kínál a jubileumi évad műsorából, s nagy örömünkre helyet ad a szakma rangos kitüntetése, a Kaszás Attila-díj átadó ünnepségének is.

Az évadnyitó gálaestet Dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg, majd Hoppál Péter államtitkár és Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója köszönti a vendégeket.

Azt est résztvevői a 2015/16-os jubileumi évad programjából is láthatnak részleteket, így a Rómeó és Júlia, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, a Szerelmi bájital és a Made in Hungária egy-egy jelenetét, míg a színháztörténet fontos időszakaira, eseményeire versekkel, monológokkal emlékezünk. A gálaesten bemutatkoznak a társulat új tagjai is. A Kaszás Attila-díj három jelöltjét kisfilmek és rövid beszélgetések révén ismerhetik meg a nézők, majd az idei nyertes az országos színházi évadnyitó végén veheti át a díjat, mely a szakmai és emberi elismerésen túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

Debreceni színészt jelöltek az idei Kaszás Attila-díjra

A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.

A háromfordulós szavazás során a színészkollégák és a közönség hoz döntést. Első körben a magyar nyelven játszó társulatok javasolnak egyvalakit maguk közül a díjra – idén 34 jelölés érkezett. Ezután a második körbe bejutottak maguk közül választanak ki titkos szavazással három színészt. 2015-ben a második forduló három nyertese Kiss Mari, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila, a Nemzeti Színház és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művésze.

A július végén lezáruló közönségszavazás első helyezettje augusztus 29-én, az országos színházi évadnyitón veheti át a díjat.

 

A Szép estéket, Magyarország! országos színházi évadnyitó gálaest zártkörű. A Csokonai Színház jegyeket nem árusít.