Színházi programok Debrecenben

Kultúra

június 3. 19.00 Csokonai Vitéz Mihály Vendégül Látja A Múzsákat

Magyar sorstöredékek Trianon óta − Vallomások Adytól Csoóri Sándorig

Kubik Anna és Blaskó Péter estje

A Csokonai Nemzeti Színház irodalmi estje a Déri Múzeumban

Helyszín: Déri Múzeum (Déri tér 1., Tel.: 52/417-560)

 

június 10. 20.00 G. Puccini: Bohémélet (élő operaközvetítés)

Hűvös kezek találkoznak egy sötét szobában – az operairodalom egyik legszebb románcának kezdete ez, s egyben rendszeres, élő operaközvetítéseink felütése is, hisz júniustól havonta jelentkezünk komolyzenei vetítéseinkkel. A fülledt nyárestéket a Szabadtéri Színpadon igyekszünk hűsítő opera-dallamokkal enyhíteni, míg ősztől art-mozink termeit töltjük meg muzsikával: 2015 szeptemberétől az Apolló mozi műsorán jelentkezünk élőben a világ egyik legünnepeltebb opera-szentélyéből, a londoni Királyi Operaházból.

Az előadás olasz nyelven, angol felirattal látható! A magyar nyelvű szövegkönyv letölthető az oldal alján található linkeken keresztül, illetve a rendezvény napján, a helyszínen, QR kód leolvasóval a kihelyezett mobil-letöltési pontoknál. Az előadás valamennyi látogatója számára belépéskor 1 oldalas rövid tartalmi összefoglalót biztosítunk.

A vetítés előtt Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója és művészeti vezetője mond köszöntőt.

Karmester: Dan Ettinger

Rendező: John Copley

Szereposztás:

Mimì: Anna Netrebko

Rodolfo: Joseph Calleja

Marcello: Lucas Meachem

Musetta: Jennifer Rowley

Schaunard: Simone Del Savio

Colline: Marco Vinco

Benoît: Jeremy White

Alcindoro: Ryland Davies

Parpignol: Luke Price

Kórus: Royal Opera Chorus

Koncertmester: Sergey Levitin

Zenekar: Orchestra of the Royal Opera House

Vetítési rend:

teljes játékidő: kb. 180 perc, 2 szünettel

  1. és 2. felvonás egyben (kb. 1 óra 5 perc) – 25 perc szünet
  2. felvonás (kb. 28 perc) – 20 perc szünet
  3. felvonás (kb. 35 perc)

A londoni Royal Opera House élő közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

június 15. és 16. 20.30 Peter Shaffer: Amadeus

Színmű két részben az Orlai Produkciós Iroda előadásában

Szereplők: Kulka János, Keresztes Tamás, Egri Márta, Lovas Rozi, Murányi Márta, Fodor Tamás, Kaszás Gergő, Tamási Zoltán

Rendező: Szikszai Rémusz

Producer: Orlai Tibor

Mozart zseni volt. Ez ma már nem vitás, de saját kora gyakran az ügyes virtuózt, a kulturális látványosságot látta benne. Antonio Salieri, a bécsi udvari zeneszerző az egyetlen, aki rögtön felismerte: ilyen muzsika kizárólag isteni sugallatra születik. Élet-halál harcba kezd tehát, hogy Mozarttal szemben ő legyen a kiválasztott, akinek hangján megszólal az örökkévalóság. Peter Shaffer világhírű műve természetesen fikció. De mi van, ha valóban igazak a korabeli feltételezések. Mi van, ha Mozartot valóban meggyilkolták? És mi lehetett az indíték?

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

június 19. és 20. (esőnap: június 21.) 20.30 Edward Taylor: Legyen A Feleségem!

Vígjáték két felvonásban a Játékszín előadásban

Szereplők: Nagy Sándor, Oroszlán Szonja, Kovács Patrícia, Balsai Mónika, Gálvölgyi János, Tóth Enikő

Rendező: Kapitány Iván

Nagy bajban van Jim Watt, az egyik jeles londoni brókercég fiatal vezetője. No, nem a tőzsdei hossz vagy bessz ingatta meg cégbeli pozícióját; sokkal inkább viharos magánélete szúrt szemet az Amerikából érkezett házasságpárti nagyfőnöknek. Csoda hát, ha az esti partiig Jim több hölgyismerősének is megteszi címbéli ajánlatát? Itt van mindjárt Helen, Jim fotómodell kedvese, aki valódi esküvő nélkül nem hajlandó jó képet vágni a dologhoz, és inkább választja ma estére a jól fizető reklámcég kampányfotózását. Vagy Terri, aki eredetileg csak néhány múlhatatlanul fontos aláírásért jött el főnökéhez az irodából, de, mert bevállalós, esetleg hosszabb távra is maradna… A befutó végül Edna, a bejárónő, aki ugyan nem olyan gyönyörű, meg vagy egy húszassal idősebb is, viszont szakmai ártalomként remekül tájékozott a tisztítószer-piacon…

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

június 22. és  23. (esőnap: június 24.) 20.30 Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila: Csoportterápia

Mjuzikelkámedi két részben a Madách Színház előadásában

Szereplők: Nagy Sándor, Szente Vajk, Polyák Lilla, Balla Eszter, Sándor Dávid, Dobos Judit

Rendező: Harangi Mária

Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos?

A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül vagy hogy mi történt Velencében ’85 nyarán…

Fülbemászó dallamok és sziporkázóan szellemes szövegek röpítik a nézőt az I. Madách Musical Pályázat nyertes zenés játékának felhőtlen, kacagtató, fényesen csillogó világába, ami ez esetben nem más, mint a Piróth Gyula Művelődési Ház II/6-os terme egy esős csütörtök délutánon.

Vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről… azaz rólunk.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

június 25. és 26. (esőnap: június 27.) 20.30 Michael Frayn: Függöny Fel!

Vígjáték két felvonásban a Centrál Színház előadásában

Főbb szerepekben: Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Szemenyei János, Papp János, Botos Éva, Ágoston Katalin, Szilágyi Csenge, Cserna Antal, Vári-Kovács Péter

Rendező: Réthly Attila

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről. Ez 1982-ben történt Londonban, ahol ezt a komédiát egyből az év legjobb vígjátékának választották meg. 1992-ben filmet forgattak belőle, Michael Caine-nel a Rendező szerepében.

A komédia egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nemcsak a leharcolt társulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk, mint az elsőben, éppen csak a turné utolsó előadásán és hátulról, a kulisszák mögül, ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny. Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

június 29. és 30. (esőnap: július 1.) 20.30 Noel Coward: Vidám Kísértet

Valószínűtlen bohózat két felvonásban a Játékszín előadásában

Szereplők: Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Liptai Claudia, Pásztor Erzsi, Murányi Tünde, Dózsa Zoltán, Szőlőskei Tímea

Rendező: Böhm György

Charles és Ruth házassága nem épp a tomboló szenvedélyről híres, mindenesetre kényelemben és megértésben telik. Charles író, és a következő regényéhez esettanulmányt végez: meghív egy médiumot, rendezzen szeánszot a házukban. A játék komikus fordulatot vesz, amikor rájönnek, visszaidézték a hét éve elhunyt előző feleséget, Elvirát, akinek esze ágában sincs újra eltűnni férje életéből.

Az 1940-es években az angol kritika a „legszellemesebb” vígjátéknak titulálta Noel Coward darabját, amely hazánkban is több nagy, zajos sikert aratott már. E – a szerző sajátságos megfogalmazása szerint – valószínűtlen komédia több mint két óra folyamatos nevetést generál, miközben rávilágít emberien gyarló konfliktusainkra és szerelmi életünk leggyakoribb problémáira is.

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Nagyerdei Park, Tel.: 52/518-400)

 

A rendezvényszervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

A programokról bővebb tájékoztatás a Tourinform irodában kérhető.

4024 Debrecen, Piac u. 20.

Tel.: 52/412-250

E-mail: debrecen@tourinform.hu

www.iranydebrecen.hu

facebook.com/iranydebrecen