Könyvhét – Debrecenben Oravecz Imre lesz a díszvendég

Kultúra

Debrecenben “nulladik nappal” indul szerdán a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok programsorozata, amelynek díszvendége Oravecz Imre Kossuth-díjas író költő, műfordító lesz.

Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője a programokat beharangozó keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Debrecen a kezdetek óta részt vesz a könyvhét megszervezésében. Az idei debreceni rendezvény kurátora Szirák Péter irodalomtörténész, díszvendége Oravecz Imre lesz, aki a megnyitót is tartja csütörtök délután a Csapó utcai sétáló övezetben, majd este a Kölcsey központ báltermében beszélgetésen vesz részt.

A debreceni könyvhetet idén “Olvasni arany!” szlogennel rendezik meg. Ennek kapcsán Szirák Péter hangsúlyozta: legfontosabb a könyvek szeretete, az olvasás népszerűsítése, hiszen ez az utóbbi időben háttérbe szorult. Fontos, hogy az olvasók és írók személyesen találkozhassanak, és az érdeklődők átérezzék azt, hogy nem csupán kereskedelmi terméket, hanem értéket vesznek kezükbe a könyvekkel – hangsúlyozta a kurátor.
Gábor-Tóth Ildikó programszervező elmondta, hogy jóllehet az országos könyvhét csütörtökön kezdődik, Debrecenben már szerdán könyvbemutatóval várják az érdeklődőket: Böjte Csaba ferences szerzetes június 3-án az egész napot Debrecenben tölti, iskolákat látogat, illetve legújabb, A virág a fény felé hajlik című könyvéről beszélget az érdeklődőkkel a Kölcsey központ báltermében. A könyv megvásárlásával a keresdi Bethlen-kastély felújítási munkálatait támogathatják az érdeklődők – tette hozzá.

A vasárnapig tartó debreceni könyvhéten olyan szerzőkkel találkozhatnak az olvasók, mint Oravecz Imre, Szabó T. Anna, Kollár Árpád, Dragomán György vagy Dalmi Sándor. A könyvbemutatók és dedikálások mellett lesznek koncertek, könyvsziget a Debreceni Egyetem kommunikáció szakos hallgatóinak közreműködésével, papírszínházi előadások, és középkori megzenésített verseket is hallhat a közönség. A záró napon a Vojtina Bábszínház Lúdas Matyi-előadása után gólyalábas könyvdicsérő séta lesz a bábszínháztól a Csapó utcai könyvutcába.

A gyermekkönyvnapok keretében külön könyvbemutatót tart a Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft., amelynek főszerkesztője, Balázs Eszter Anna a sajtótájékoztatón kiemelte: az olvasás megszerettetésére a legjobb időszak a gyermekkor, ezért szívesen vesznek részt a gyermekkönyvnapokon. Külön pavilonnal lesz jelen a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, ahol betűrejtvényekkel, logikai játékokkal, könyves feladványokkal, ajánlókkal várják a családokat. Mint Vranyecz Tünde, a Benedek Elek fiókkönyvtár igazgatója elmondta, sátrukban felnőttek is mesélnek majd olvasmányélményeikről a gyerekeknek.