Év Fagylaltja 2025 Hajdúszoboszló

Szegedi finomságot is díjaztak az Év Fagylaltja versenyen

Gasztro Helyi hírek

Hajdúszoboszlón, a Szent István parkban rendezték meg szombaton az Év Fagylaltja verseny döntőjét. Az idei esemény mottója: „100 év – 100 fagylalt”, utalva a város gyógyvizének feltárásának 100. évfordulójára.

A rendezvény fesztiválhangulatban zajlott, szakmai és gyermekprogramokkal kiegészítve, amelyek a sátorban és a színpadon zajlottak. Az egész napos eseményen több mint 130 különféle fagylaltot kínáltak, köztük korábbi évek díjnyertes remekeit is.

A verseny különlegessége volt, hogy a fagylaltokat a helyszínre telepített fagylaltfőző laboratóriumokban, a közönség szeme láttára, élőben készítették el a versenyzők. A szervezők célja idén is a kiváló minőségű, magyar kézműves fagylaltok népszerűsítése volt.

Új kategória Pávai Vajna Ferenc emlékére

A hagyományos és a „mentes” kategóriák mellett 2025-ben új versenykategóriát hirdettek meg: „Pávai kedvence” néven. Ezzel tisztelegtek Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus előtt, aki a hajdúszoboszlói gyógyvíz felfedezéséhez kapcsolódik. Az új kategóriában az ő kedvenc süteménye, az almás pite inspirálta fagylaltokkal lehetett nevezni – az alma és az almás pite ízvilága volt a középpontban.

A fagylaltokat három zsűri értékelte: a szakmai zsűri, a közönségzsűri, valamint a szakmai szervezetek képviselőiből álló testület. A látogatók kóstolójegyekkel (500 Ft/adag, 5 dkg) ismerkedhettek meg az idei versenyfagylaltokkal és a korábbi évek díjazott különlegességeivel.

Az Év Fagylaltja 2025 verseny díjazottjai

„A” kategória – Kézműves cukrászdák fagylaltversenye

Ebben a kategóriában kizárólag természetes alap- és járulékos anyagokkal, hagyományos technológiával, főzött alappal készült fagylaltok indulhattak, saját készítésű öntetekkel és díszítésekkel.

Aranyérem és az Év Fagylaltja vándorkupa nyertese:
Dörgicsei Mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

Ezüstérem:
Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged

Bronzérem:
BrüsZke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

Fotók: Magyar Cukrász Ipartestület

„M” – Mentes kategória

A mentes fagylaltok versenyében cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes alkotásokkal lehetett indulni.

Aranyérem:
Sós Pisztácia Sorbet Feketeribizlis Áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

Ezüstérem:
Bogyós Jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa

Bronzérem:
Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

„Pávai kedvence” kategória

Ebben a kategóriában alma alapú fagylaltokkal lehetett nevezni, akár cukrászdák, fagylaltozók, akár alapanyaggyártók, forgalmazók részéről.

Aranyérem:
Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

Ezüstérem:
Százéves Alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök

Bronzérem:
Mese Almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő