Pécs ikonikus helyszínei kaptak helyet a gyermeksebészeti osztály falain

Helyi hírek

Már tavaly október óta gőzerővel dolgozott a Nevetnikék Alapítvány a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály új épületén, amleyet hivatalosan május 29-én adtak át. Közel háromszáz négyzetméternyi falfelületet festettek le, kétszáznál is több önkéntessel, akik festőképzés után, szakember irányításával végezték el a feladatot.

A falakon Pécs ikonikus helyszínei, kulturális értékei kaptak helyet, a játszószobát kiváló hazai játékgyártók segítségével rendezték be, a Pécsi Pagony pedig vadonatúj, bájos gyermekkönyveket is felajánlott. A város nevezetességei, varázslatos utcaképek és a Mecsek lankái fogadják a látogatót a folyosón, a betegszobákba lépve pedig egy-egy neves épületben találjuk magunkat. Fontos kulisszatitok, hogy a kórtermeket ismert helyi cégek fogadták örökbe, az ő anyagi és önkéntes támogatásukkal valósulhatott meg a nagyszabású munka.

„Összesen tizenhárom vállalat szorgos munkatársai jöttek el mesefalat festeni, és támogatták a Nevetnikéket. Természetesen a saját önkénteseink is folyamatosan érkeztek, sőt még a kórházi önkéntesek is nagy örömmel léptek ki a komfortzónájukból a festés apropóján. Célul tűztük ki, hogy Pécs kulturális értékeinek megjelenítésével minél többeknek csináljunk kedvet ahhoz, hogy felfedezzék közvetlen környezetüket. Véleményem szerint az ország legszebb gyermekosztálya lesz, kemény és szorgos munka van mögöttünk, és ezzel a lendülettel fogjuk tovább folytatni!”

– hangsúlyozta Zelenák Noémi, mesefalfestő koordinátor.

„Csecsemőtől a nagykamasz kórtermekig a témát és a festési stílust is próbáltuk az életkorokhoz igazítani. Míg a fiatalabbak inkább a nagyobb kontrasztokat érzékelik, az idősebbek már szeretnek gyönyörködni a részletek kidolgozásában. Az állatok nagy szemei a kisebb gyerekekre, míg egyes figurák nyúlánksága a kamaszokra próbál hasonlítani.”

– magyarázta Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány vezetője.

„További támogatással rövid időn belül teljesen készre szeretnénk varázsolni a helyszínt. Még kétszáz négyzetméternyi fal vár ránk, következő feladatként a folyosón megjelenített pécsi utcákat tervezzük benépesíteni, ehhez várunk kreatív ötleteket a Facebook oldalunkon. Kíváncsiak vagyunk, milyen állatokat és milyen környezetben látnának szívesen a falakon.”

– tette hozzá a vezető.

Nevetnikék kapcsolata a pécsi gyermeksebészeti osztállyal hosszú távra nyúlik vissza. Évek óta jelen vannak náluk kórházi élményprogramtartók által, illetve a beteg kis hősöket megajándékozó kincsesláda projektjük is nagy sikerrel működik az osztályon.

 A Nevetnikék nem titkolt célja, hogy a közeljövőben minél több gyermekkórházi helyszínen járuljanak hozzá, hogy kellemesebb környezetben gyógyulhassanak a betegek. Ehhez várnak további kéznyújtást felelősen gondolkodó vállalatoktól és magánszemélyektől, akik szívesen segítenének, hogy a sárga-kék ruhások is segíthessenek.

PTE