Sírva mondtak fel a tanárok, a szülők pénzt is adnának, hogy tovább működjön a szegedi iskola

Helyi hírek Kultúra

Eddig négyen mondtak fel a hatvan fős tanári karból a nehéz anyagi helyzetbe került Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban.

Az intézmény fenntartója Iványi Gábor egyházának alapítványa, az Oltalom Karitatív Egyesület. A szegedi iskolában, és az egyház többi intézményében sem tudnak teljes béreket kifizetni a nyár óta. Ennek oka, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget 2011-óta nem ismeri el egyházként az állam. A MET később hiába nyert pert ezzel a döntéssel szemben, a kormány nem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET nagy összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

Iványiék szerint „a kormány illetékes miniszteri utasítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elvégzett munka után járó alapnormatívát is csökkentette, majd elkobozta”.

Emiatt nincs pénz a bérekre, és a tanárok már nem tudnak megélni a töredék fizetésekből. Azt nem lehet tudni, mikorra rendeződik a helyzet, és mennyien maradnak a dolgozók közül úgy, hogy alig és előre kiszámíthatatlan időpontokban kapnak fizetést.

Megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek. Olyan kollégák mentek el, akiknek ingatag az anyagi helyzetük – közölte Tóth Éva igazgatóhelyettes.

A Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba összesen kétszáz gyermek jár, többségük sajátos nevelési igényű. A Wesley-ben személyre szabott fejlesztőprogramokkal folyik a diákok oktatása, más szegedi iskolában nincs ilyen felzárkóztató rendszer. A szülők aggódnak, hogy ha az anyagi gondok miatt megszűnik az iskola, a gyerekük nem kapja meg máshol azt a segítő programot, amit a Wesley-ben.

Az igazgatóhelyettes szerint a szülők hozzáállása nagyon megható, bár sokan maguk is nehéz anyagi körülmények között élnek, mégis adakoznának.

Hozzák a 2-3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel. – mondta könnyes szemmel Tóth Éva.

Az iskola nehéz helyzetéről a Telex számolt be. Az egyház és az alapítványa pénzügyi gondjainak okairól pedig egy korábbi cikkben lehet olvasni.

Fotó: az adóhivatal munkatársai Iványi Gáborék irodájában – Iványi Gábor Facebook-oldala