Jenes Kitti

Jenes Kitti lesz az Ezeregy éjszaka hercegnője a szegedi Dóm téren

Helyi hírek Kultúra Ország

Jenes Kitti is színpadra lép Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljében. Az énekes színésznő Jázmin szerepét alakítja az Ezeregy éjszaka című ősbemutatóban, augusztus 11-én, 12-én, 12-án, 18-án, 19-én és 20-án a Dóm téren.

Hercegnői koronában tér vissza Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadára Jenes Kitti. A kiváló énekes színész már több ízben szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Legemlékezetesebb itt játszott szerepeként az Apáca Show szende ám aranytorkú Mary Robert nővérét tartja számon, és elárulta, nagyon várja a visszatérést és a négyezres közönséggel való találkozást.

A csengő hangú művész idén Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István vadonatúj musicaljében érzik a napfény városába. Az Ezeregy éjszaka történetében Tasnádi Bence és Márkus Luca karaktereivel találkozik majd elsőként, amikor a messze földön híres szépségű Jázmin hercegnőként vonul be a színpadon örvénylő bazári forgatagba.

Nem először láthatják őt királyi szerepben a musicalrajongók: a Budapesti Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg című előadásának európai turnéján 2011 óta nagy sikerrel alakítja Belle-t. Ám az arab világ egy másik mesebeli uralkodói sarjának is kölcsönözte már a hangját, amikor a Disney 2019-es élőszereplős Aladdin-adaptációjában az ott szereplő Jázmin magyar énekhangjaként ismerhettek rá a mozinézők. Jenes Kitti úgy véli, ebből kifolyólag óhatatlan az összehasonlítás a vásznon és a Dóm tér színpadán megjelenő figurák között.

“A nézők számára kezdetben úgy tűnhet majd, az Aladdinból ismerős Jázmin mutatkozik be, ami részben igaz is lehet. Anélkül, hogy titkokat árulnék el a darab cselekményéről annyi biztos, hogy váratlan fordulatot vesz a karakter, így apró meglepetéseket tartogat a közönség számára. Ebből a szempontból nem hasonlít a tipikus, jól ismert Jázminhoz, csak alapjaiban, első benyomásra” – mondta.

A név tehát azonos, ám az Ezeregy éjszaka cselekményében, a kiváló színművésznő alakításában egy egészen másik, korábban sosem látott Jázmint ismerhetnek meg a nézők, aki a mesékben megszokott hercegnő-archetípushoz képest igen meghökkentő fordulatokért felel majd.

Május eleje óta zajlanak a különleges produkció próbái, így Jenes Kittinek alkalma nyílt már közelebbről megismerkedni a szereppel.

“Logikusan van megírva a darab, egyértelműek a szerzői szándékok. Szépen lehet haladni a mesebeli karakterekkel, miközben kifejezetten fordulatos, színészileg pedig egyértelműen követhető. Zenés-színpadhoz szokott emberként azt gondolom, a műfaj sajátosságai által megkövetelt eszközök jól használhatóak ebben a próbafolyamatban is. A musicaljátszásnak megvannak a jellegzetes szabályai, leginkább ebből, és természetesen a rendező, Juronics Tamás instrukcióiból táplálkozom.” – vallott a felkészülésről.

A színésznő, aki amellett, hogy népszerű operettekben is fellép, és feltűnt a Holnap tali! és a Keresztanyu című televíziós sorozatokban is, elsősorban musicalfőhősnőként ismert. Bemutatkozott már Júliaként és a Hegedűs a háztetőn Cejtljeként az Operettszínházban, de a Madách Színházban többek közt Az Operaház fantomja embert próbáló főszerepében, Christine-ként is láthatják a színházkedvelők.

Változatos repertoárjában újdonságot jelentenek Monori András keleti dallamvilág-ihlette dalai. Ám a tapasztalt énekes színész lelkesen vetette bele magát a különleges próbafolyamatba, amelynek eredményeképpen vadonatúj magyar musical születik a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Úgy véli, az Ezeregy éjszakában különösen fontos funkcióval bírnak az egyedülálló dallamok, amelyeket augusztus 11. és 20. között hat alkalommal élvezhet a Dóm téri nagyszínpad közönsége:

“Pályám során különféle zenei stílusokkal találkoztam a klasszikustól a klezmerig, ám az arab világ dallamaival eddig még nem, így külön öröm számomra ez a munka. Nagyon izgalmasak a dalok, tele vannak varázslattal, és magukkal sodorják a történet alakulását. Az Ezeregy éjszakában egybeolvad a zene és a cselekmény – szerintem ez nagyon fontos, ettől is lesz igazán kifejező az előadás!”

Nyitókép: Győrfi-Forgács Bea