Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettese

Óriási területen, 60 hektáron építenek napelemparkot Szegeden

Gazdaság Helyi hírek Ország

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épít Szegeden – jelentették be a projekt indítása alkalmából tartott ünnepségen szerdán Csongrád-Csanád megye székhelyén.

Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettesének tanácsadója jelezte: a 9,5 milliárd forintos beruházáshoz 3,6 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) egyik pályázatán.

A szegedi fotovoltaikus erőmű több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedező villamos energiát tud majd megtermelni, amellyel éves szinten mintegy 28 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki a vezérigazgató-helyettes tanácsadója.

Molnár Szabolcs ismertette, 43 ezer napelemet helyeznek el nagyjából 60 hektár területen Szeged északi részén, a napelempark 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet.

A tervek szerint a panelek 25 évig stabilan üzemben lesznek

– húzta alá.

Mihálik Edvin (Momentum) Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka emlékeztetett: 2019-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki, hogy Szeged legyen a legzöldebb nagyváros az országban. Rámutatott: már működik a geotermikus program – amellyel meg tudják felezni a város gázfogyasztását, és ezáltal a levegőbe kikerülő szén-dioxid mennyiségét – a napelemek felszerelésével pedig zöld áramot is tudnak majd biztosítani.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. A kft. középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját. Megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében a szegedivel együtt 33 új naperőművet épít országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával.

Nyitóképen Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettese – Fotó: Rosta Tibor/MTI