Svante Pääbo

Svante Pääbo kapta az orvosi Nobel-díjat, nem Karikó Katalin

Egyetem Helyi hírek

Hétfőn délelőtt hirdették ki a Nobel-díjazott nevét orvosi-élettani kategóriában. Ezúttal sem Karikó Katalin kapta, a díjazott idén Svante Pääbo svéd genetikus lett, aki az evolúciós génkutatásban alkotott maradandót.

 A 67 éves svéd tudósnak a neandervölgyi ember genomjának szekvenálásáért és a paleogenomika tudományterületének megalapításáért ítélték oda az elismerést – írták az illetékes bizottság közleményében.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia két további tudományos kategóriában fog győzteseket hirdetni: kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj következik – Karikó Katalin utóbbiban is esélyesnek számít. Drukkolunk neki!

A kitüntetettek 10 millió svéd koronát – 375 millió forintnyi összeget – kapnak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

A Szegedi Tudományegyetem Nóbel-díj váró eseményt szervezett hétfőn a Dugonics téri rektori épületben. A bejelentés után Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese beszélt.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő években megkaphatja a legrangosabb tudományos díjat Karikó Katalin. Ezt nem csak az SZTE, az egész világ tudományos közössége úgy gondolja, hiszen kutatási eredményei alapvető fontosságúak voltak az mRNS-vakcináció kialakításában.

Gyakori, hogy a nagy horderejű felfedezéseket tíz, tizenöt év múlva ismeri el díjjal a bizottság – az idei győztes, Svante Pääbo eredményei is még a 2000-es évek elején születettek. Szerinte is reményre adhat okot, hogy Karikó Katalin szerves kémiára épülő eljárásai kémiai Nobel-díjjal is elismerhetők.

Frank Yvette galériafotói az SZTE Nóbel-díj váróján készültek.

Korábban írtuk:

Fél 11-kor elkezdődik a közvetítés, amelyből kiderül, megkapja-e az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat a Szegeden végzett kutató.