Aszálykáros kukorica

Szeged környékén is tombol az aszály

Gazdaság Helyi hírek

Június legvégére a 300 ezer hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. Csongrád-Csanád megyében is nagy a baj!

Hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A földek nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a kritikus 40 százalékos érték alá.

Ez utóbbi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből 150-170 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez képest

– írta érdeklődésünkre a megyei agrárgazdasági kamara. Hozzátették, a kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék. Az őszi vetésű növények állományait is erősen megviselte a virágzás és szemfejlődés időszakára jellemző aszályos idő, ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik.

Megtudtuk, a kukorica és a napraforgó is nagyon gyengén fejlődött a csapadékhiány miatt. Feleakkorák a növények, mint ilyenkor általában, és már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami sok helyen egyenlő a kipusztulással. A sokéves átlaghoz képest, az elmúlt 90 napban 100-120 milliméterrel kevesebb csapadék esett idén. A hőség folytatódik, eső nem várható, ráadásul a szél egyfolytában fúj, ami tovább szárítja az amúgy is száraz talajt.

Vízhiány a földeken

Nagy István tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a múlt hét végéig már több mint 300 ezer hektárra jeleztek aszálykárt a termelők, ami a háromszorosa a korábbi évek hasonló időszakáig megtett bejelentéseknek – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kárenyhítési alap – amelynek forrásait a termelők és az állam közösen, egyenlő arányban biztosítja – az elmúlt években mindig helyt állt a természeti károk okozta bevételkiesés kompenzálásában.

Most történelmi léptékű aszály sújt bennünket, így már szinte biztosan kijelenthető, hogy a gazdálkodói károk mértéke meg fogja haladni az alap 12,5 milliárd forintos keretét

– emelte ki a miniszter. Kifejtette, az idei év összes kárigényét a gazdálkodási év után, az év végéig beadott gazdálkodói igénylések alapján lehet összesíteni és a kárenyhítési alap feltöltéséről a következő év februárjában dönthet a kormány. Már most biztosra vehető, hogy számos ilyen kárigény érkezik majd a kiemelten aszályos Csongrád-Csanád megyéből is.

– Kovács András –

Fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.