Korszerű belgyógyászati osztályt alakítanak ki a makói kórházban

Helyi hírek

Uniós támogatással megvalósuló román-magyar projekt keretében korszerű, 29 ágyas belgyógyászati osztályt alakítanak ki a makói kórházban 466 millió forintból- közölte a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója szerdán a helyszínen.

Kallai Árpád a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, az egészségügyi intézmény az Arad Megyei Tanáccsal közösen nyert támogatást a fertőző betegségek és a kórházi fertőzések közös megelőzésére és monitorozására. A projekt teljes költségvetése 3 millió euró (mintegy 1,1 milliárd forint), ebből 1,2 millió euró jut a magyarországi intézményre.

A Makón zajló beruházás legfontosabb eleme a kórház legrégebbi, 1905-ben átadott épülete első emeletének felújítása. Jövő márciusig a kivitelező Építészmester Zrt. kicseréli a kórtermi blokk és szociális helyiségek teljes elektromos hálózatát, a nyílászárókat, a burkolatokat, a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert. Valamennyi kórteremhez lesz fürdőszoba, és nővérhívó, betegmegfigyelő, tűzjelző rendszert alakítanak ki – ismertette a főigazgató.

A felújítás összköltsége 466 millió forint, amelyből 365 milliót uniós forrás fedez, 35 millió forint kormányzati támogatás, 66 millió forintot pedig a helyi önkormányzat biztosított.

A nagyobb betegbiztonságot szolgálják a projekt keretében 30 millió forint értékben beszerzett kórházhigiénés eszközök. A makói kórházba már megérkeztek az első beszerzések: 16 takarítókocsi, két száraz ködös fertőtlenítő gép, tíz izolációs kocsi, padló- és ablaktisztítók, porszívók és egy kézhigiénés ellenőrző rendszer, amelynek a segítségével jól oktatható és bemutatható a helyes kézmosás folyamata, emellett a dolgozók kézmosási szokásainak monitorozására is használják majd.

MTI

Fotó – illusztráció: MTI/Balogh Zoltán – Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított urológiai osztálya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.