Romaügyi szakértő: felelőtlenség lenne, ha csak pénzt kapnának a gyöngyöspatai ügy érintettjei

Helyi hírek Ország

A kormány részéről felelőtlenség lenne az, ha kizárólag pénzt kapnának kártérítésként a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekek, akiknek olyan segítségre van szükségük, amely hosszú távon kínálhat megoldást – mondta el Forgács István romaügyi szakérő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azok a gyöngyöspatai fiatalok, akiknek még lehetőségük van szakmát szerezni, bármikor visszamehetnek a környékbeli szakközépiskolákba. Még huszonegy évesen sem késő visszamenni, hely és oktató van, továbbá jelenleg sok a hiányszakma – mutatott rá Forgács István, aki szerint az ő esetükben leginkább arra lenne szükség, hogy segítsenek nekik ebben.

Mint elmondta, a kormánynak abban van felelőssége, hogy megtalálja a legjobb megoldást az ügyben: a kártérítés mellett kínál-e mást is. “Felelőtlenség lenne ebben a pillanatban a kormány részéről az, hogyha engednék kizárólag csak a pénzt átküldeni kártérítésként ezeknek a családoknak” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: szükség van arra, hogy a kormány kínáljon olyan típusú segítséget is ezeknek a családoknak, amelyek egyébként ennek a pénznek a megfelelő felhasználását is segíthetik, valamint olyat, ami hosszú távon kínálhat megoldást.

Forgács István szerint a gyöngyöspatai családok túlnyomó többsége nem szerette volna ezt a mostani figyelmet és elvárást. Az ő felelősségük az, hogy higgadtnak és nyugodtnak kell lenniük – jegyezte meg.

Ha ezek a nehéz körülmények között élő családok rosszul költik el a kártérítésként megítélt pénzt, akkor azt egy egész ország nézi majd végig. Sokak szerint ezt a pénzt felélik majd a családok, és nem jelent érdemi segítséget számukra – vélekedett a szakértő, hozzátéve: az érintett családoknak lehet annyi belátása, hogy elfogadjanak olyan segítséget is, amely nemcsak ennek a pénznek a nagyon gyors elköltését segíti, hanem azt is, hogy akár hosszabb távon “tudjanak kezdeni valamit az életükkel”.

Forgács István szólt arról is, 2010 óta olyan kormányzati elköteleződés segíti a társadalmi felzárkózást, amely elsősorban a roma közösségeket segíti anélkül, hogy kimondták volna: “kizárólag a romák társadalmi felzárkózása a cél”. Példaként említette, a kötelező óvodai nevelést, a szociális közétkeztetést, valamint ingyenes tankönyveket. Ezek mind egyértelműen segítik a roma családokat – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy a vitában egyértelműen politikai ideológiák csapnak most össze.
Forgács István szerint a jelenlegi ügy az elmúlt tíz év roma és nem roma közösségek közötti közeledést is pusztítja, azért, mert megint kiéleződnek olyan ellentétek, amelyek az utóbbi időben nem voltak jellemzőek. “Ezekben a napokban, hetekben gyakorlatilag az elmúlt tíz évnek a nyugalmi helyzete, nyugalmi állapota megy tönkre” – fogalmazott.