Gyopáros: a megyei jogú városok közül Szeged kapja a legtöbb támogatást

Helyi hírek

A Modern városok program keretében a 23 megyei jogú város közül Szeged kapja a legtöbb, összesen mintegy 120 milliárd forintos támogatást, a fejlesztések azonban nem haladnak úgy, mint más települések esetében – közölte Gyopáros Alpár hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Nemesi Pál (független) polgármesterjelölttel folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Botka Lászlóval nincs meg az összhang, a szocialista politikus “kijelentéseivel semmibe veszi a programot”.

A kormányzati forrásból épülő 13 ezer négyzetméter hasznos alapterületű fedett uszoda alapkőletételére Botka László egyetlen kormányzati szereplőt sem hívott meg – tette hozzá.

A kormánybiztos hangsúlyozta, Szeged közlekedésfejlesztésének legfontosabb eleme a régóta várt harmadik Tisza-híd megépítése. A város két hídján naponta tízezres nagyságrendben haladnak át az egyéni közlekedők, így vitathatatlanul szükség van a beruházásra, amelyet néhány év alatt meg lehet valósítani – közölte.

Azt másodlagos kérdésnek nevezte, hogy uniós vagy hazai forrásból épül meg a híd. A beruházás nem pártpolitikai kérdés, a fejlesztés előrehaladásának azonban az feltétele, hogy a polgármester magáénak érezze a projektet – jelentette ki.

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, hogy Nemesi Pált aktív, őszinte, dinamikus embernek ismerte meg, aki mindig meg fogja találni az összhangot a kormányzat aktuális szereplőivel.

Nemesi Pál közölte, a Modern városok program meghatározza milyen lesz a következő években a szegediek élete.
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betöltő vállalkozó leszögezte, az iparfejlesztés rendkívül fontos Szeged jövője szempontjából. Egy városnak szüksége van fejlett iparra, mert az versenyt generálva magas minőséget vár el a kis- és közepes vállalkozásoktól. Az iparnak jól felkészült munkaerő kell, ez bérnövekedést eredményez, így magasabb életszínvonalat hoz magával – mondta, hozzátéve: a versenyképes jövedelmek segítenek helyben tartani a fiatalokat is.

Nemesi Pál kitért arra, hogy a Szeged számára rendelkezésre álló 120 milliárd forintnyi fejlesztési forrás jelentős része még nincs szerződésekkel lekötve.

A kamarai elnök azt mondta, a közeljövőben munkatársaival új iparipark-fejlesztési koncepciót állít össze, mert Szegednek a tervezett 30-40 milliárd forintosnál jóval nagyobb ilyen beruházásra van szüksége.