A Szegedi Tudományegyetem kutatóinak zöld kémiára alapozott fejlesztései a tiszta vízért

Gazdaság Helyi hírek

Korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztéseikkel vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához járulnak hozzá a Szegedi Tudományegyetem kutatói. E cél érdekében az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének munkatársai együttműködnek az indiai Amity Egyetem (Noida) Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportjával, valamint hazai partnerekkel.

– A hazánkban gyakran gondot okozó gyógy- és növényvédő szer maradványok, illetve a partner országban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyező anyagainak hatékony lebontására egyaránt alkalmas, félüzemi méretben gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk – árulta el Hernádi Klára, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára, az MTA SZAB Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság elnöke. – Ez az új típusú, zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor-család növényi templáttal szintetizált bizmut oxohalogenideket tartalmaz.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke – együttműködve az Unichem Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel – a TÉT_15_IN felhívásra nyújtott be pályázatot. Az „Új típusú BiOX kompozitok környezetbarát előállítása, immobilizálása aktív szénszál/kerámiapapír felületén hatékony és újrahasznosítható fotokatalitikus felületek kialakítására” című projekt megvalósításába bekapcsolódott az SZTE-kutatók partnere, az indiai Amity Egyetem (Noida) Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja is. A tudósok és gyakorlati szakemberek célja, hogy a környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztést valósítanak meg, így oldjanak meg az érintett országokban jelentős vízkezelési és víztisztítási feladatokat.

– A sikeres fejlesztéshez az együttműködő felek folyamatos tapasztalatcseréjére van szükség, amihez kiváló az NKFIH által létrehozott projekt konstrukció – mondta a szegedi egyetemi tanár. – Az akadémiai résztvevők korábbi kutatási tapasztalata, illetve az ipari partnerek nagy múltra visszatekintő rutinja garancia arra, hogy a legfrissebb tudományos eredmények rövid idő alatt az innováció szintjére emelkedhessenek.

A 3 évre tervezett, 55 millió 572 ezer 250 forint támogatást elnyert, 2019. november 30-ig tartó projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják. A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, hanem épp a kezdete lehetne a további fejlesztéseknek, ami egy korszerű, jövőbe mutató technológián alapuló készülék létrehozását jelentené, ami alkalmas lenne a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a textiliparban keletkező szennyvizekben előforduló különféle káros szerves szennyező anyagok hatékony lebontására.

 

SZTE Sajtó