Jeges majális lesz Debrecenben

Helyi hírek Ország

Március közepén döntött a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség arról, hogy 2020. január 24. és 26. között a Főnix Csarnok adhat otthont a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának. A nemzetközi szövetség vezetői már 2019 áprilisában Debrecenbe érkeznek.

A hazai szövetség reményei valóra váltak: a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) úgy döntött, hogy 2020. január 24. és 26. között Debrecen ad otthont a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának.

Hat évvel ezelőtt, 2013-ban a debreceni Főnix Csarnok már bizonyított, akkor világbajnokságot rendezett a cívisváros. A mostani aktív versenyzők közül a fiúknál az akkor még rendkívül fiatal Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, a lányoknál pedig Kónya Zsófia jégre lépett akkor is, a legjobb magyar eredmény hatodik helyezés volt.

Most, a kontinensviadalon már címvédőként léphet jégre Liu Shaolin Sándor (összetett és 1500 méter), valamint Liu Shaoang (500 méter), és a férfiváltónk is! Külön érdekesség, hogy a Liu testvérek idén felvételiztek a Debreceni Egyetemre. Ha minden jól alakul, akkor ők debreceni egyetemistaként szerepelhetnek majd az Eb-n, vagyis duplán hazai környezetben korizhatnak

– mondta a tájékoztatón Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség munkatársai már ebben a hónapban, 2019 áprilisának végén Debrecenbe érkeznek, hogy ellenőrizzék a helyszínt. Így 2019. április 26-án elkészítik az úgynevezett tesztpályát a Főnix Csarnokban. A teszthétre hazánkba érkezik Hugo Hermhof, az ISU sportigazgatója, aki korábban rövidpályás olimpiai- és világbajnok is volt, ő is kíváncsi a csarnokra, az új jégre.

Kihasználva a lehetőséget, 2019. április 30-án 12 óra és 18 óra között a debreceni önkormányzat és a Magyar Országos Korcsolya Szövetség „Jeges majálist” szervez a Főnix Csarnokban, ahol az ország legjobb korcsolyázói mutatják be tudásukat a debreceni közönségnek. Nyilvános edzést tartanak a hazai műkorcsolyázók, szinkronkorcsolyázók és az olimpiai short track keret

– jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere.

Utóbbi csapat a „Debrecentől Debrecenig” szlogennek megfelelően tulajdonképpen itt kezdi meg hivatalosan a felkészülést a 2019-20-as szezonra. A short track csapat edzése sajtónyilvános, egyben közönségtalálkozó is lesz, azaz nemcsak nézni lehet az edzést, hanem lesz lehetőség találkozni, beszélgetni, fotózkodni a sportolókkal is – mondta Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője hozzátette: 2019. április 27-én és 28-án, szombaton és vasárnap pedig a nagyközönség számára is megnyitják a „jeges” Főnix Csarnokot, így bárki kipróbálhatja a pályát.