Taxival jöttek haza Ausztriából, de nem akartak fizetni a sofőrnek

Helyi hírek Ország

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2019. április 2. napján megtartott nyilvános ülésen a Pécsi Járásbíróság 2018. január 16-án kihirdetett elsőfokú ítéletét – mellyel O. M. elsőrendű vádlottat, mint különös visszaesőt csalás vétsége és lopás vétsége miatt halmazati büntetésül 8 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra, H. Á. M. másodrendű vádlottat pedig csalás vétsége miatt 6 hónap, végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte – lényegében helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi és a másodrendű vádlott nő 2015. május 30. napján Grazban tartózkodtak. Mivel a vádlottak a hazautazáshoz szükséges pénzzel nem rendelkeztek, megállapodtak abban, hogy keresnek egy taxist, akit rávesznek, hogy szállítsa őket Pécsre, azonban a viteldíjat nem fogják megfizetni neki.

Aznap 6 óra 40 perc körüli időben a másodrendű vádlott – angol nyelven kommunikálva – megegyezett egy osztrák állampolgárságú taxisofőrrel, hogy 1078 euró viteldíj fejében Pécsre szállítja őket. A másodrendű vádlott a sértettnek elmondta, hogy nincs náluk a viteldíjra elegendő pénz, azonban azt állította neki, hogy hazaérkezésükkor bankkártyájuk segítségével pénzt vesznek fel és úgy fizetnek, vagy a másodrendű vádlott Pécsett lakó szülei fogják rendezni a viteldíjat.

A sértett ezt követően a vádlottakat Pécsre szállította, majd a vádlottak a sértettel együtt a Hal téren található DRB Bank bankfiókhoz mentek, ahol a vádlottak az egyébként zárva tartó bank előterébe mentek és úgy tettek, mintha pénzt próbálnának felvenni. Bankkártya egyik vádlottnál sem volt, azzal nem rendelkeztek.

A vádlottak ezt követően a sértettnek azt állították, hogy nem tudtak pénzt felvenni és egy másik bankfiókot kell keresniük. Menet közben az elsőrendű vádlott egy hirtelen mozdulattal a sértett zsebébe nyúlt és onnan 2 darab 100 eurós bankjegyet kirántva elfutott a helyszínről.

A másodrendű vádlott is megpróbált elfutni a helyszínről, őt azonban a sértett utolérte és a vádlott válltáskáját megragadta, amely a továbbfutó másodrendű vádlott karjáról leesve a sértett kezében maradt. A másodrendű vádlott erre megállt és hangosan szidalmazni kezdte a sértettet, majd az eset miatt kialakult tömegben, amikor a cukorbeteg sértett rosszul lett és a figyelem rá irányult, észrevétlenül távozott a helyszínről.

A csalással a vádlottak, mint társtettesek a sértettnek tévedésbe ejtéssel 333.533 forint kárt okoztak, valamint a lopással az elsőrendű vádlott még további 61.880 forint kárt okozott a neki, mely károk az eljárás során nem térültek meg.

Az ítélet jogerős.