Népszerű az AFS cserediák program Debrecenben

Helyi hírek

Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi nemzetközi, önkéntes alapon működő diákcsere szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget. Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram szervezet kettős feladatot lát el: célja, hogy középiskolás diákokat kiutaztasson a világ szinte minden országába, illetve a világ különböző országaiból fogadjon is a diákokat.

Az AFS lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar diákok eldönthessék, hol töltenének el egy tanévet, hiszen Argentínától Új-Zélandig számos lehetőség kínálkozik számukra. Ezalatt az év alatt egy család életén keresztül pillanthatnak be egy számukra addig ismeretlen kultúrába. A diákok az adott országban középiskolába járnak, elsajátíthatják a nyelvet, megismerik az adott ország kultúráját, kapcsolatokat teremtenek, s olyan élményeket és tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek egész életükben végigkísérik és segítik őket. Hazatérésükkor szinte anyanyelvi szintű nyelvtudással rendelkeznek.

Az elmúlt évek alatt Debrecenben – a világ minden tájáról – közel 250 cserediák vált családtaggá a csereprogram révén, így Debrecen az elmúlt 20 évben az AFS Nemzetközi Cserediák program egyik legnagyobb körzete lett.

A 2016-2017-es tanévben Debrecenbe érkező diákokat Széles Diána alpolgármester fogadta a Városházán. Az alpolgármester korábban maga is részt vett hasonló programban, így az 1998-ban – a Rotary Klub támogatásával – Kanadában töltött egy év élményeiről és tapasztalatairól is beszélt a fiataloknak. Kiemelte, hogy a programban résztvevők számos lehetőséggel és előnyökkel gazdagodhatnak akár a továbbtanulást, akár a karriert illetően.

Ebben a tanévben 8 nemzet 17 cserediákja ismerkedik meg Debrecennel, a magyar nyelvvel és kultúránkkal. Thaiföldről 5, Németországból 1, Olaszországból 3, Belgiumból 4, Törökországból 1, Oroszországból 1, Japánból 1, Argentínából 1 diák érkezik. Keresztféléves programmal 2017. januárban 1-1 diák Brazíliából és Kolumbiából is érkezik még, így Debrecen 10 nemzet diákjainak ad ekkor majd otthont.

A cserediákok az itt eltöltött idő alatt tesznek is Debrecen városáért, így ők is végeznek önkéntes munkát. Legutóbb óvodai udvari játékok felújításában, karácsonykor pedig a nagycsaládosok megajándékozásában is segítettek. A mostani kötetlen hangulatú beszélgetésen szóba került a híres cívis vendégszeretet, a diákok szinte egybehangzóan elmondták, milyen szívélyesek és kedvesek a debreceni befogadócsaládok, s dicsérték a debreceni tömegközlekedést.