Stratégiai megállapodásokat kötött az önkormányzat

Egyetem Gazdaság Helyi hírek

Debrecen stratégiailag kiemelten fontos partnerségi megállapodást kezdeményezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (a továbbiakban: MOME), valamint a Debreceni Egyetemmel. A megállapodás megkötéséről Debrecen közgyűlése júniusi ülésén döntött.

A 130 éves fennállását 2010-ben ünneplő MOME napjainkban a legszélesebb értelemben vett vizuális művészetek alkotóinak egyetemi képzése révén tölt be meghatározó szerepet az ország kulturális életében. Az intézmény széleskörű képzést biztosít hallgatóinak: alap- és mesterképzés, doktori képzés és szakirányú továbbképzés is a palettáján található. Közel 1000 fős hallgatói létszámmal működik az egyetem, széles szakmai kapcsolatrendszerrel, elsősorban a végzős hallgatókra építve. A jövőben a MOME a pályázat előkészítésében, valamint a kulturális alapú, fenntartható városfejlesztésben is kiemelt feladatokat lát el.

A stratégiai együttműködési megállapodás másik partnerszervezete a Debreceni Egyetem  amelyhez az önkormányzatot számtalan együttműködés, szakmai kapcsolat fűzi. A Debreceni Egyetem ma 14 karral rendelkezik, ezzel a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtó, legnagyobb hallgatói létszámú és költségvetésű, legmagasabb összes impakt faktorú felsőoktatási intézmény, amely közel negyvenezer hallgatót tudhat magáénak. Hallgatói és oktatói bekapcsolódnak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe is. A világszerte több mint száz egyetemmel létesített együttműködési szerződések, az Erasmus és más programok révén a diákok számtalan külföldi ösztöndíj között válogathatnak és az intézmény is egyre több külföldi hallgatót fogad. Az egyetem az elkövetkezőkben oktatási és kutatási kapacitásával, a meglévő tudásbázisával aktívan részt fog venni az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kialakításában.

Az önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodást Papp László polgármester, Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora írta alá 2016. október 19-én, szerdán Debrecenben.