Hatalmas eső zúdult a napokban Debrecenre

Helyi hírek

Az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű, a havi átlagot meghaladó csapadék zúdult a megyeszékhelyre, a sok eső miatt hirtelen és nagymértékben megemelkedett a települési belvízelvezető árkok vízszintje.

A kialakult helyzet belvízzel fenyegette a települést. Mindez szerencsére csak egy gyakorlat során következett be.

A fenti forgatókönyvre alapozták Debrecen települési önkéntes mentőcsoportjának riasztási, rendszerbeállító és minősítő gyakorlatát, ami egyben a Gerundium Debreceni Járási Önkéntes Mentőcsoport elméleti és gyakorlati továbbképzése is volt.

A képzés célja az, hogy az önkéntes mentőcsoport állományát alkalmassá tegye a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatok végrehajtására. A képzés előtt dr. Fauszt Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város aljegyzője és dr. Nagy Imre tű. alezredes, a debreceni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője köszöntötte a polgári védelmi szervezetekbe beosztottakat. Mint mondták, Debrecenben számolni kell a belvízi veszélyeztetéssel, a település külső részeit visszatérően sújtó probléma ez, és az ilyen esetek felszámolását nagyban segíthetik az önkéntes mentőcsoport erői egy elhúzódó káresemény során.

Az elméleti tréninget Orosz Sándor, a TIVIZIG területi felügyelője nyitotta meg a belvíz elleni védekezési feladatokról és a helyi vízkárelhárítási feladatokról, valamint az ár- és belvíz elleni védekezési módokról tartott előadásával. Ezt követően az önkéntesek Szeifert Imre tű. alezredes, megyei polgári védelmi felügyelőtől és Szabó János címzetes tű. főtörzszászlóstól tudhattak meg többet a társszervekkel való együttműködésről, a polgári védelmi szervezetek alkalmazhatóságról és a polgári védelmi szervezetek egymással való együttműködéséről.

Az elméleti oktatás után a különböző árvízvédelmi védőművek építéséből tettek szert gyakorlatra az önkéntesek. Nyúlgátat emeltek homokzsákból, emellett szivárgás elleni védekezés, illetve bordás gátmegtámasztás szerepelt a feladatok között. A tréning során bebizonyosodott, hogy az önkéntesek valóban képesek arra, hogy egy esetleges veszélyhelyzet során a felmerülő feladatokat elvégezzék.

Mivel a több órán át tartó tréning során minden a tervek és elvárások szerint ment, dr. Nagy Imre tűzoltó alezredes megfelelőre értékelte a látottakat.

Rácz Máté,

Katasztrófavédelem