Emléknap – Megemlékezést és koszorúzásokat tartottak Debrecenben

Helyi hírek

Megemlékezést és koszorúzásokat tartott Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 57. és újratemetésük 26. évfordulója alkalmából kedden Debrecenben a városi önkormányzat és a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar megyei szervezete.

Erdélyi Márta, a szervezet elnöke Nagy Imre Kossuth utcai emléktáblájánál felidézte 1989. június 16-át, a “nagy temetés napját”, a diktatúra bukását.

“Huszonhat éve ezen a napon a Hősök terén összegyűlt százezrek és a tv-képernyők előtt ülő milliók figyelték, hogy a nyilvános emlékezés, a mártíroknak nyújtott végtisztesség lezárja a diktatúra korszakát” – mondta. Erdélyi Márta szerint 1989-ben néhány hónap alatt több történt, mint előtte évtizedekig.

A megemlékező szavakat követően az önkormányzat, a honvédség, a rendészeti szervek, a pártok és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a mártír miniszterelnök emléktábláját, majd a református gimnázium falánál, az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni mártírja, Szilágyi József, Nagy Imre egykori titkára emléktáblájánál folytatódott a koszorúzás.

A koszorúzások után a belvárosi művelődési házban emlékülésen idézték fel a forradalom és szabadságharc helyi és országos történéseit.

Június 16-án az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnökéről, Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország. Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét és mártírtársait, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét huszonhat éve, 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában.