Szeged, görögdinnye, dinnye, Mars tér, piac, szezon, nyár, gyümölcs

Elkezdődött a görögdinnyék ellenőrzése

Gazdaság

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a kormányhivatalok szakemberei országszerte ellenőrzik a görögdinnye minőségét, valamint a csomagoláson és árusítóhelyeken feltüntetett jelöléseket; külön hangsúlyt kap a hamis vagy megtévesztő származási adatok kiszűrése – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NKFH ismertette: az ellenőrzések során szigorú szakmai szempontoknak kell megfelelniük a dinnyéknek, a szakemberek egyebek mellett figyelemmel kísérik a tisztaságot, az esetleges repedéseket, az érettségi állapotot, az alakhibákat, valamint azt is, hogy a gyümölcsöt megfelelő minőségi osztályba sorolták-e be.

Az ellenőrzés kiterjed a nagykereskedelmi forgalmazókra, például a nagybani piacokra, valamint a kiskereskedelmi egységekre, beleértve az ideiglenes, út menti árusítóhelyeket is. Különösen ezek az egységek igényelnek fokozott figyelmet a higiéniai feltételek szempontjából.

Minden esetben kötelező a kézmosási lehetőség biztosítása, továbbá az eladóknak javasolt gumikesztyű vagy fóliakesztyű használata a termék felezése vagy darabolása során a megfelelő higiénia érdekében – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Az ellenőrzéssorozat egyik kiemelt célja a termékek nyomonkövethetőségének biztosítása, különös tekintettel arra, hogy a görögdinnyék esetében előfordulhat a származási országra vonatkozó adatok megtévesztő feltüntetése.

Fontos, hogy a vásárlók valóban megfelelő minőségű gyümölcsöt kaphassanak – hangsúlyozták a közleményben.

Az NKFH és a kormányhivatalok szakemberei minőségi vagy jelölési hiba esetén megtilthatják a termék forgalmazását és bírságot szabhatnak ki.

A hatóság a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a gyümölcsök és zöldségek megbízható minőségét, ezáltal védve a fogyasztók érdekeit – jelezte az NKFH.

Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon

A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak – mondta pénteken Ecseren az agrárminiszter, hozzáfűzve, hogy jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon.

Nagy István a Lidl Magyarország logisztikai központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg több mint 1300 gazda termeszt görögdinnyét és 310-en sárgadinnyét.

A görögdinnye-termesztők száma a tavalyihoz képest kilenc százalékkal, a sárgadinnye-termelők száma pedig tizenöt százalékkal növekedett.

Jelenleg 3590 hektáron termesztenek görögdinnyét, sárgadinnyét pedig 707 hektáron; amíg a görögdinnye termőterülete megmaradt, addig a sárgadinnyéé hatvankét százalékkal növekedett a múlt évihez képest – ismertette az agrárminiszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy Magyarország dinnyeexport lehetőségei továbbra is adottak, Szlovákia, Csehország és Lengyelország a legfőbb célország. A sárgadinnye exportja 31 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest – fűzte hozzá.

Majd ismertette: a görögdinnye hazai kereskedelemében 60-65 százalék a szupermarketek aránya és 35-40 százalékot tesznek ki a piacok, zöldségesek, valamint az út menti értékesítés. Hozzátette, hogy görögdinnyéből az egy főre jutó éves fogyasztás 10-12 kilogramm, sárgadinnyéből pedig 1,5 és 2,2 kilogramm között mozog.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette