Tiborcz István és Orbán Viktor

Mészáros Lőrinc cége eladta Orbán vejének Appeninn-részesedése felét

Gazdaság

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. az Appeninn Holding Nyrt.-ben meglévő 18,7 százalékos részesedéséből 9 százaléknyi eladására írt alá szerződést a kormányfő veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő BDPST Zrt.-vel.

Az Opus Global a vételár hiánytalan megfizetéséig fenntartotta tulajdonjogát. A BDPST-nek legkésőbb 2019. december 20-ig kell rendeznie a vételárat.

A csütörtöki sajtóközlemény szerint az Appeninn-ben még meglévő, 9,7 százalékos tulajdoni hányadot a profitmaximalizálás érdekében befektetési vállalkozás közreműködésével értékesíti az Opus Global. A társaság szerint az ingatlanpiac alakulása kedvez a tranzakciókon realizálható hozamnak. Az árazást azzal javítják, hogy az Opus le kíván mondani – a társaságba beolvadt Konzum Nyrt. által szerzett – közvetlen irányítási jogairól az Appeninn Nyrt.-ben.

Az Opus Global igazgatósága szeptember 24-én jelentette be, hogy a kedvező ingatlanpiaci helyzetben – megfelelő hozam esetén – eladná az Appeninn Nyrt.-ben fennálló kisebbségi, 18,7 százalékos tulajdonrészét. A társaság a részvények első, 9 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő csomagját a tervezettnél rövidebb idő alatt értékesítette.

A társaság a Konzum Opus Globalba beolvadásakor jelentette be, hogy más tőzsdei társaságban szerzett kisebbségi részesedéseit – köztük az Appeninn Holdingban lévő tulajdonát is – likvid befektetésként kezeli, célja, hogy ezekkel az elérhető legnagyobb profitot realizálja.

A jelentős bővüléssel átszervezett társaság konzervatív, hosszú távú befektetési politikája a stratégiai divíziókban (élelmiszeripar, energetika, építőipar, turisztika) működő befektetések növekedésére fókuszál. Az Appeninn-részvények értékesítéséből származó bevételt befektetéseinek fejlesztésére, valamint előkészítés alatt álló akvizícióiban kívánja felhasználni, elsősorban az energetika és az élelmiszeripar területén.

Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény a csütörtöki kereskedést 327,60 forinton zárta, 12,60 forinttal, 4 százalékkal magasabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 591 forint, a legalacsonyabb 305 forint volt.