Csökken az üzemanyagok ára

Gazdaság

Csökkenti bruttó 12 forinttal a gázolaj, illetve 6 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szombaton a Mol Nyrt. a jövedéki adó változása miatt – értesült piaci forrásokból az MTI csütörtökön.

A csökkentéssel a gázolaj és a benzin átlagára 349-349 forintra mérséklődik.

Legutóbb szerdán csökkent a gázolaj átlagára, bruttó 3 forinttal, akkor a benziné nem változott.

A szombati csökkenést is beleszámítva, a benzin ára március 1-je óta 19 forinttal lett olcsóbb, a gázolajé pedig 28 forinttal.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt hét elején hozta nyilvánosságra, hogy április 1-jétől a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökken a tavaly elfogadott jövedékiadó-változás nyomán, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét.

A tavaly júniusban elfogadott jövedéki adótörvény-módosítás értelmében 50 dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.