Könyvkiadók tucatjai húzhatják le a redőnyt

Gazdaság Kultúra

Szolidaritási alapot hoz létre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az  adótörvényi szabályozatlanság miatt összesen több száz millió forintos büntetéssel fenyegetett könyvkiadók megsegítésére – mondta el a szervezet elnöke, Kocsis András Sándor kedden Budapesten.

A 24.hu azt írja, Kocsis szerint jelenleg 16 kiadó – köztük a Kossuth, az Osiris, a Pagony, az Agave és az Athenaeum – áll vizsgálat alatt, amiért az illetékes önkormányzati adóhatóságok úgy ítélték, hogy a helyi iparűzésiadó-alap megállapításakor hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket.

Az ötéves vizsgálat alatt álló kiadóknál az elnök elmondása szerinta kiróható büntetés összesen meghaladhatja a 350 millió forintot is, a jövőben pedig még több könyvkiadó ellen indulhat eljárás.

Pankucsi Zoltán adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár márciusi állásfoglalása szerint mivel a kiadó rendelkezik a könyvben megjelenő szellemi termék felhasználói jogával, a nyomda pedig a könyvkiadási tevékenység egy részfolyamatát végzi el, vagyis szolgáltatás nyújt a kiadónak, utóbbinak nem termékként, hanem szolgáltatásként kell adóznia az áruként átvett könyvek után.

A kiadó ezért nem vonhatja le az iparűzési adóalapból anyagköltségként a nyomdai költségeket.