Európa-nap: süssetek portugál kosárkát Mautner Zsófival!

Európa

Online Európa-napi fesztiválunkra több különleges programmal készülünk, de talán az egyik legizgalmasabb, hogy – először az Európa Pont történetében – közös EU-s sütésre invitálunk benneteket! Ebben a hazai gasztrovilág egyik legsokoldalúbb szereplője, a Chili és Vanília blog sokszakácskönyves megalkotója, Mautner Zsófi lesz segítségünkre. Nem is akármit, hanem az aktuális portugál elnökség apropóján egy nemzeti finomságot, a portugál kosárkát (pastel de nata vagy pastel de Belém) készíthetitek el vele. Ha szeretnétek Zsófival főzni, érdemes egy-két konyhai dolgot előkészíteni és pár hozzávalót beszerezni május 9-re!

Diplomatából sikerlistás gasztroblogger

Nagy örömünkre Zsófi visszatérő vendég nálunk az Európa Pontban. Mesélt már nem kis őrültséget igénylő pályamódosításáról – amikor biztos brüsszeli diplomatakarrierjét váltotta gasztrobloggerkedésre –, és megosztotta velünk azt is, miben látja a vidéki Magyarország lehetőségeit a hazai „gasztroforradalom” után a Balatonfelvidéktől Tiszaszentimréig. Zsófi számos sikerlistás szakácskönyvet jegyez, rengeteg kulináris projekt kezdeményezője és résztvevője, megszámlálhatatlan főzőműsor házigazdája. A kultúrák és az emberek sokszínűsége iránti tisztelete és nyitottsága, az utazás szeretete nagy hatással vannak a főzésére és receptjeire is. Főzései során ő törekszik arra, hogy minél több szezonális alapanyagot használjon, amit lehetőleg helyi termelőktől szerez be – ez egybevág az EU termelőtől a fogyasztóig című stratégiájával, amelynek célja egy fenntartható, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszer létrehozása az EU-ban.

A portugálok kedvence: a pastel de nata

A portugál kosárka, a pastel (vagy többes számban pastéisde nata, vagy ahogy a fővárosiak Lisszabon egyik negyedéről elnevezve hívják, a pastel de Belém valószínűleg az egyik legismertebb portugál finomság, amelyet a világ minden táján ismernek. Elkészítésének egy lehetséges módját már mi is bemutattuk korábban, és ez a recept került be tízéves fennállásunkat ünneplő recepteskönyvünkbe is. Az édesség története egészen az 1800-as évekig vezethető vissza, amikor a lisszaboni kerület, Santa Maria de Belém katolikus szerzetesei a ruhatisztításhoz és borkészítéshez felhasznált tojásfehérjék „melléktermékét”, a sárgáját felhasználva sütötték saját maguk számára a süteményt. Eredeti receptje olyan titkos, hogy még az Európai Bizottság „bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem” elősegítésének indoklásában is megemlíti a pastel de nata esetét – de azért hozzáférhető egy-két receptvariáció, amiből egyet Zsófival együtt most kipróbálhattok. 😉

A közös sütéshez szükséges eszközök és alapanyagok

A portugál kosárka közös elkészítéséhez a következőket készítsétek ki (12 darabhoz):

Alapanyagok:

  • 300 g leveles tészta (kinyújtott vagy fagyasztott – utóbbi felengedve)
  • 400 ml tej (zsíros tejjel finomabb lesz)
  • 4 szobahőmérsékletű tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 30 g liszt
  • diónyi vaj + a forma kikenéséhez
  • csipet só
  • a tálaláshoz porcukor és őrölt fahéj

Eszközök:

  • 12 mélyedéses muffin tepsi
  • frissentartó fólia
  • 1 kis nyeles lábas
  • kézi habverő, fakanál, szilikon spatula
  • kis keverőtál
  • 250C fokra (alul/felül mód) előmelegített sütő – már nyugodtan kezdésre be lehet kapcsolni, hogy jól felforrósodjon

Várunk benneteket 2021. május 9-én, az Európa-napon 17:40-kor, süssük együtt! 😉