ET-biztos: Minszk azonnal hagyjon fel az emberi jogok megsértésével

Európa

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfőn felszólította Fehéroroszországot, hogy azonnal fejezze be az emberi jogok megsértését.

A strasbourgi szervezet biztosa rámutatott, hogy több mint egy hónappal a fehérorosz elnökválasztást követő tömeges tüntetések kezdete után az ország emberi jogi helyzete továbbra is rendkívül aggasztó, több ezer békés tüntetőt tartóztattak le, kínoztak meg, többen nyomtalanul eltűntek.

“Ennek ellenére a békés tüntetések folytatódtak országszerte. A tiltakozások motorjai a fehérorosz nők” – hangsúlyozta.

Aláhúzta: noha Fehéroroszország nem tagja a 47 országot számláló Európa Tanácsnak, a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek rá is vonatkoznak, így a hatóságoknak felelősséget kell vállalniuk a jogsértésekért, különösen, ha ilyen nagy léptékben követik el azokat.

“A kínzás és a bántalmazás tilalma abszolút, kötelező jellegű, így Fehéroroszországra is vonatkozik. Ennek értelmében a fehérorosz vezetés kötelessége azonnali, átlátható kivizsgálásokat indítani és megbüntetni a felelősöket” – húzta alá. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség nagy szerepet játszhat abban, hogy a vétkesek ne maradjanak büntetlenül.

Mijatovic arra is kitért, hogy biztosítani kell az áldozatok hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz, a jóvátételhez, valamint az orvosi, pszichológiai, szociális rehabilitációhoz. Felhívta a tagországok figyelmét, hogy minden tekintetben segítsék az országukba menekülő áldozatokat.