Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülést tart április 16-17-én

Európa

Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülést tart április 16-17-én

A Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló testület, az Elnökök Értekezlete csütörtöki videókonferenciáján úgy döntött, hogy rendkívüli plenáris ülést hív össze áprils 16-17-én Brüsszelben.

A napirenden a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott vitát követően a COVID-19 járvánnyal és annak következményeivel kapcsolatos, közös uniós válaszlépés szerepel. A témáról a Parlament állásfoglalásról szavaz. A Parlament készen áll arra, hogy az Európai Bizottság által javasolt bármely további, időben beérkező költségvetési vagy jogalkotási javaslatról szavazzon az áprilisi plenáris ülésen.

Magyar veszélyhelyzeti intézkedések

A képviselőcsoportok vezetői emellett aggodalmuknak adtak hangot a Magyarországon a héten elfogadott, veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban. A képviselőcsoportok többsége felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy a képviselők aggodalmait juttassa el a Bizottsághoz. A képviselőcsoportok vezetői a helyzet felmérését és az Európai Unió Szerződése 7. cikkében szereplő eljárás ismételt elindítását kérik a Bizottságtól. Az eljárás révén az Európai Unió elérheti, hogy az Európai Unió alapértékei ne kerüljenek veszélybe.

Távolról történő szavazás és közegészségügyi intézkedések

Az Európai Parlament által elfogadott, a COVID-19 járvány terjedésének korlátozását célzó intézkedések nincsenek hatással a jogalkotási munkára. A Parlament korlátozottan működik, de továbbra is betölti jogalkotói, költségvetési és ellenőrzési feladatát.

A Parlament alternatív, távolról történő szavazási módszer bevezetése mellett döntött. A döntésre közegészségügyi alapon került sor. A szavazás során megfelelő garanciák biztosítják, hogy a szavazás során a képviselők szavazatai egyéniek és szabadok maradnak.