Boris Johnson

Az exit pollok szerint Johnsonék nyerték az előrehozott brit választást

Európa

A brit Konzervatív Párt az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választáson a választóhelyiségek zárása után, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

A három legnagyobb brit hírszolgáltató médiatársaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok 368 alsóházi mandátumot szereztek, 50-nel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.
A konzervatívok az exit poll által valószínűsített frakciólétszámmal a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A legnagyobb ellenzéki erőnek, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak az exit poll 191 fős frakciót valószínűsít. Ez azt jelentené, hogy a Labour 71 mandátummal kevesebbhez jutott a londoni alsóházban, mint két éve.

Ez 1935 óta – vagyis 84 éve – a legrosszabb munkáspárti eredmény lenne. Akkor a parlamenti választásokon a Clement Attlee későbbi miniszterelnök vezette Labour 154 képviselői helyhez jutott.

Nagyon jól teljesített a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek frakciólétszáma az exit poll szerint 20 fővel 55-re bővült. Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt lenne a Liberális Demokraták előtt. A liberális pártnak az exit poll 13 mandátumot jósol, eggyel többet az eddiginél.

Az exit pollt az Ipsos MORI 144 szavazóhelyiségnél, 22 790 választó bevonásával végezte el. A cég arra kérte a szavazóhelyiségekből távozó választókat, hogy töltsenek ki egy szavazólap-utánzatot ugyanúgy, ahogy valódi szavazólapjukat kitöltötték. A hasonló módszerrel elvégzett korábbi felmérések meglehetősen pontosnak bizonyultak.