Európai választások 2019 -friss mandátumbecslés; következő lépések

Európa
Az első parlamenti mandátumbecslés 7 ország végeredményén, 19 ország előzetes eredményén és 2 ország exit poll eredményén alapul, a távozó parlament struktúrája alapján.

A 751 képviselői helyre számított első eredménybecslés az alábbi adatokon alapul:

    • — hivatalos eredmény hét országból: Horvátország, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország és Szlovákia;
    • – előzetes eredmény 19 országból: Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország; és
    • –országos exit poll eredmény két országból: Írország és Egyesült Királyság.

www.valasztasi-eredmények.eu oldalon a nemzeti eredményeket, a képviselőcsoport és ország szerinti mandátumokat, a nemzeti pártok és képviselőcsoportok szerinti eredményeket, a nemek szerinti eloszlást és a részvételi arányt is láthatja. Egymással össze lehet vetni különböző eredményeket, ki lehet számítani a parlamenti egyszerű többség alakulásét egy alkalmazás segítségével, és kialakítható egyéni alkalmazás is melyben egyéni adatokat gyűjthetünk le egyes pártokról, tagállamokról, stb. és közvetlenül exportálhatjuk azokat.

A részvételi arány eddigi értéke nagyobb választói aktivitásra utal

A részvételi adatok (az Egyesült Királyság adataival) azt mutatják, ezúttal a szavazók 50,82 százaléka járult az urnákhoz. Ez jelentős növekedés a korábbi részvételi arányokhoz képest, és 1989 óta a  legmagasabb érték.

Következő lépések – mi történik most?

2009 óta – a Parlament eljárási szabályzata szerint – egy képviselőcsoport legalább 25, legalább hét tagállamból megválasztott képviselőből áll.Május 27.-én megkezdődnek a tárgyalások a politikai csoportok formációjáról, és június 24.-ig nyilatkoznak összetételükről, majd a megválasztott elnököt tájékoztatják írásban összetételükről.

Az EP új elnökének, 14 alelnökének és 4 questorának megválasztására 2019.július 2.-4.-e között, az első rendes ülésszakon kerül sor. Az új tisztviselők megválasztásakor a leköszönő elnök elnököl.Az elnökök értekezlete először május 28.-án, kedden ül össze.

www.europarl.hu