Bizottsági elnökjelöltek vitája május 15-én: praktikus információk

Európa
Május 15-én 21:00 és 22:30 között kerül sor az Európai Bizottság elnöki posztjára jelöltek vitájára az Európai Parlament plenáris üléstermében.
Ez az egyetlen vita, amelyen a Bizottság elnöki posztjára pályázó összes jelölt részt vesz (az alábbiakban a nyitóbeszédek sorrendjében felsorolva – a sorrendet április 4-én sorshúzással döntötték el):

 

  1. Nico CUÉ, Európai Baloldal (EL)
  2. Ska KELLER, Európai Zöldek Pártja (EGP)
  3. Jan ZAHRADIL, Konzervatívok és Reformerek Európai Szövetsége (ACRE)
  4. Margrethe VESTAGER, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért ( (ALDE)
  5. Manfred WEBER, Európai Néppárt (EPP)
  6. Frans TIMMERMANS, Európai Szocialisták Pártja (PES)

 

A vita Eurovision által összeállított témái között többek között ezek szerepelnek: „Az én Európám: hogyan néz ki?”, „Környezetvédelem”, és „Értékeink és a világ”.

A vitát három, a Eurovision által kiválasztott újságíró vezeti: a kérdéseket Emilie Tran Nguyen (France Télévisions) és Markus Preiss (ARD Germany) teszi fel, míg a közösségi médiában zajló vitáról és az oda érkező kérdésekről Annastiina Heikkilä (YLE Finland) számol be.

 

Az est programja

18:00 a jelöltek érkezése
19:20 fotózási lehetőség: jelöltek a színpadon
20:00 kapunyitás, plenáris terem
21:00 vita kezdete
22:30 vita vége; a jelöltek esetleges sajtónyilatkozata

A plenáris üléstermet tévéstúdióvá alakítják, és a vitát élőben közvetít az EBU (Eurovision) és az EbS. A 23 nyelven (az online streamingeléshez jelnyelven is) sugárzott vitát a televíziók és online platformok ingyenesen átvehetik.

A vita online az EP Live és az EbS csatornán követhető.

A beágyazáshoz szükséges instrukciók itt találhatók.

A teljes vita tévés sugárzásra alkalmas minőségben letölthető itt a multimédia központból.

 

Akkreditáció és munkaállomások

A belépéshez az éves intézményközi belépővel rendelkező újságíróknak nincsen szüksége egyéb akkreditációra. Az ilyen belépővel nem rendelkezőknek viszont május 10-ig regisztrálniuk kell az online regisztrációs felületen, vagy május 14-ig e-mailt kell küldeniük a media.accreditation@ep.europa.eucímre.

A plenáris ülésteremből a közönség részeként is követhető a vita, ehhez május 13-ig helyet kell foglalni a bookingsEE2019@ep.europa.eu email-címen (a helyek száma véges). Azonban a plenáris terem üléshelyei nem használhatók munkaállomásként, és a közönségnek végig ülve kell maradnia a helyén.

A tudósítók számára a Paul-Henri Spaak (PHS) épület földszintjén található sajtóterem hajnali egyig nyitva tart. Emellett két további terem: a plenáris ülésteremmel szemben található PHS 3C50, és az ülésterem alatti PHS 1A2 is az újságírók rendelkezésére áll, itt is élőben követhető a vita a kivetítőkről.

Az Európai Parlament audiovizuális berendezései és eszközei az esemény során végig igénybe vehetők. Az előzetes foglalásokat szintén a bookingsEE2019@ep.europa.eu címre kell küldeni.

Forrás: www.europarl.hu