Az SZTE-n az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai centruma épül

Egyetem

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika: a közelmúltban megkezdődtek az új Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

Megkezdődtek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika új Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének építési munkálatai. A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe. A 2,3 milliárd forintos EFOP 2.-27. pályázati támogatásból megvalósuló beruházás jóvoltából a Gyermekgyógyászati Klinika Korányi fasor 14-15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felüli oldalához kapcsolódik majd egy nyaktaggal a látványos szárny.


A közel 2500 négyzetméteres, földszint+4 szintes épületszárnyban az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézetét alakítják ki. Az osztály és a járóbeteg egységek ellátási területe korábban kizárólag Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki, de 2012 óta kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma.  A gyermek, serdülő és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága már eléri a népbetegség szintjét.

Pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre nő. Ezért is kiemelten fontos a Szegedi Tudományegyetem beruházása.

Dr. Bereczki Csaba egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója tájékoztatása szerint Balogh László Árpád építészmérnök vezetésével a Dél-Konstrukt Zrt. munkatársai már a földmunkálatoknál tartanak, a Tisza közelsége miatt egy speciális alapozási módszert alkalmaznak. A szintenként 500 négyzetméteren, a nemzetközi szakmai normatíváknak és orvostechnológiai elvárásoknak is megfelelve, modern és korszerű infrastrukturális háttér, tágas kubatúra áll majd a betegellátás szolgálatába. Az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak az anya-gyermek kapcsolat és az együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, a szakmailag ideális belső betegutak kidolgozására, valamint a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.