Szegedi Tudományegyetem

Magyar-Szerb határon átnyúló együttműködés a kutatási és ipari együttműködések fejlesztéséért

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem a Novi Sad Egyetemmel, valamint Business Incubatorral együttműködésben katalizálta a határon átnyúló, a CB régió két legnagyobb felsőoktatási központjához köthető kutatásokat és ipari együttműködéseket olyan közös módszertani, szolgáltatási portfolió fejlesztésekkel, amelyek alkalmassá teszik a kutatóhelyeket az iparban közvetlenül alkalmazható új technológiák, folyamatok, prototípusok, termékek fejlesztésére. A tevékenység fejlesztése az IkNNOw, HUSRB/1602/41/0158 „Cross-border Knowledge and Technology Transfer Platform to support young researchers and innovative SMEs and to catalyze their business-academia type cooperation” projekt része, az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság szakmai koordinációjában valósult meg.

A projekttel egy Tudás és Technológia Transzfer „knowledge platformot” hoztak létre az együttműködő partnerek a két régió közti tudásmegosztás és hasznosítás érdekében, képzések és versenyek révén pedig segítették a fiatal kutatók vállalkozóvá válását, illetve ösztönözték a start-up és spin-out cégek létrehozását. A régióbeli vállalkozások és további innovatív KKV-k fejlődését üzleti menedzsment szolgáltatásokkal, tréningekkel támogatták.

Az együttműködésben létrehozott platform, számos tudásanyag mellett e-learning tananyagnak ad helyet, mely biztosítja az érdekelt kkv-k és vállalkozó szellemű hallgatók, kutatók innovatív fejlődését. A projekt megvalósult képzéseiben kiemelt témák: innovációmendzsment, kommunikáció, marketing, valamint design gondolkodás. A tréningekkel közel 70 kis- és középvállalkozást, valamint 140 fiatal kutatót értünk el, az érintettek a gyakorlatban is alkalmazható tudásra tettek szert, melyet profi trénerek biztosítottak.

A hallgatók, valamint fiatal startupperek bevonásának célja: a fiatalok vállalkozóvá válásának segítése különböző szolgáltatások által, illetve a vállalkozói szemlélet átadása révén. A képzések után a vállalkozó kedvű fiatalok ötletversenyeken mérettethették meg magukat, illetve mutathatták be ötleteiket. A döntőre készülő csapatok előszűrése magyarországi és szerbiai helyi versenyekkel kezdődött. Összesen 9 magyar és szerb csapatot választottak ki a nemzetközi döntőn való részvételre. Orbán Levente és Király Bence, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar két mérnök informatikus hallgatója a vendéglátóipari területhez kapcsolódó, míg Tóth Anett és Pintér Kinga, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar két kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója a lakótárskereséssel kapcsolatos ötletet prezentálta. Fehér Nándor, az SZTE TTIK programtervező informatikus hallgatója pedig a vendéglátóiparhoz kötődő ötletét mutatta be. A szerbiai csapatok a mezőgazdaság, energiagazdálkodás, mikrobiológia területről hozták el ötleteiket.

(sajtóiroda)