Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök továbbképzés a Szegedi Tudományegyetemen

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán egy merőben újszerű, a drónos monitoringot fókuszba állító képzést, a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot indítanak ez év szeptemberétől. A képzés anyaga – többek között – a digitális talajtérképezés, a műholdas és légi távérzékelés, a precíziós állattenyésztés, az állattartás, a takarmányozás, a növénytermesztés és a növényvédelem témaköreit fogja össze.

Napjainkban az agrár-digitalizáció megállíthatatlanul terjed, egyre több aktuális gazdálkodási problémáról derül ki, hogy megoldásuk a precíziós gazdálkodásban rejlik. Tíz éven belül a gazdaság kikényszeríti, hogy a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adat-alapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytassanak. A Szegedi Tudományegyetem azoknak kíván segíteni, akik kezdetektől tudatos alakítói akarnak lenni e folyamatnak.

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt álló terület a precíziós mezőgazdaságon belül. A szakirányú továbbképzést különösen azoknak a növényvédelemmel foglalkozó szakembereknek ajánlják, akik a jövőben monitoring szolgáltatással, illetve drónos permetezéssel kívánják kiegészíteni profiljukat. A tananyagban – többek között – digitális talajtérképezés, műholdas és légi távérzékelés, precíziós állattenyésztés, állattartás, takarmányozás, növénytermesztés és növényvédelem is szerepel.

A levelező rendszerű képzésre az agrártudományok, a műszaki tudományok és a természettudományok területén szerzett BSc, MSc, vagy régebbi egyetemi vagy főiskolai diplomával lehet jelentkezni 2019. augusztus 23-ig. A továbbképzéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást az SZTE Mezőgazdasági Kar Továbbképzési Osztály és Szaktanácsadási Központja ad. További információ itt.