Feljelentették a Szegedi Tudományegyetem volt rektorát a Nemzeti Nyomozó Irodánál

Egyetem Ország

Feljelentették a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektorát a Nemzeti Nyomozó Irodánál, egy magánszemély fordult a hatóságokhoz az egyetem gazdálkodásával kapcsolatos visszaélésgyanús ügyek miatt – írja a 24.hu.

A lap úgy tudja, Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem volt rektorának neve is előkerült az őszi önkormányzati választásra készülő Fidesz környékén mint lehetséges polgármesterjelölt. Egy hónapja telefonos közvélemény-kutatással szondázták a szegedi választópolgárokat, hogy kiderítsék, milyen támogatottsággal számolhat a kormányoldal, ha helyi fideszes vezetőket vagy esetleg párton kívüli ismert személyiségeket indítana el Botka Lászlóval, az MSZP 2002 óta regnáló polgármesterével szemben.

A cikk szerint Szabó indítását elsősorban a Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke szorgalmazta. A püspök négy éve sikerrel lobbizott saját emberéért, akkor Kothencz Jánost, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját indították a Fidesz polgármester-jelöltjeként, aki végül több mint 20 százalékponttal alulmaradt a szocialista politikussal szemben.

Szabó Gábort egy lézeres berendezés bérlése miatt jelentették fel a hatóságoknál. A feljelentés szerint a rektor által aláírt szerződésben ugyanis olyan magas árat szabtak meg a hosszú távú bérlés díjaként, hogy abból – néhány hónap ráhúzással – kijött volna a gép megvásárlása is. A szerződést Majó-Petri Zoltán, akkori gazdasági és műszaki főigazgató, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője is aláírta, akit telefonon kerestünk az ügy kapcsán, de szabadsága miatt csak hétfőn válaszol kérdéseinkre. Szabó Gábort azonban nem tudtuk elérni.